Xbox Live Marketplacen rajavalvonta tiukentuu

Kaarlo Räihä
4. toukokuuta, 2007 17:34

Ensi maanantaina julkaistavan Xbox 360:n kevätpäivityksen myötä Microsoft ottaa tarkemman rajauksen käyttöön eri markkina-alueiden välillä Xbox Live Marketplace -palvelussa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, etteivät eurooppalaiset käyttäjät voi enää käyttää yhdysvaltalaisia tai japanilaisia live-tilejä demojen ja trailereiden lataamiseen oman markkina-alueensa ulkopuolelta.
Samat rajoitukset koskevat myös yhdysvaltalaisia ja japanilaisia käyttäjiä, joten tulevaisuudessa käyttäjät joutuvat tyytymään pelkästään oman markkina-alueensa sisältöön. Päätös saattaa harmittaa monia käyttäjiä, sillä sisällön määrän suhteen eri markkina-alueet eivät ole tasaväkisiä, joten eri markkina-alueiden käyttäjät kokevat keskinäistä epätasa-arvoa. Tavallisen Xbox 360 -käyttäjän arkeen uudistuksella ei ole vaikutusta.
Microsoftin mukaan suurimmat ongelmat liittyvät tekijänoikeuksiin, jotka saattavat kieltää tuotteen jakelun esim. Yhdysvaltojen ulkopuolella. Toinen suuri ongelma on paikallinen lainsäädäntö, joka vaikeuttaa tilannetta mm. Saksassa, jossa peli voi sisältönsä takia kaivata erillisen hyväksynnän myyntiä ja levitystä varten. Koska palvelun sisältöä levittää Microsoft oman palvelunsa kautta, on se myös vastuussa toiminnan laillisuudesta.
Omat markkina-alueet löytyvät myös Nintendon Wii-pelikonsolin ja Sonyn PlayStation 3 -pelikonsolin verkkopalveluista ja ainakin toistaiseksi molempien palveluiden rajoitukset ovat osittain kierrettävissä tekemällä uuden tilin toiselle markkina-alueelle tai vaihtamalla konsolin maa-asetusta. Vastaava päätös saattaa olla kuitenkin edessä myös Nintendolla ja Sonylla, sillä lainsäädäntö ja tekijänoikeusasiat ovat samat kaikille.
Lähteet:
Pelaajalehti
XboxAddict

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.