Maanpäälliset teräväpiirtolähetykset Suomeen jo vuonna 2010?

Kaarlo Räihä
4. toukokuuta, 2007 11:10

Digitan tekninen johtaja Kari Risberg pitää mahdollisena, että maanpäälliset teräväpiirtolähetykset voidaan aloittaa Suomessa jo vuonna 2010. Tällöin ei kuitenkaan tulla käyttämään nykyisiä standardeja, vaan DVB-T:n tilalle tulee DVB-T2 ja MPEG-2:n korvaa MPEG-4.
HDTV-lähetykset eivät täten näy nykyisillä digibokseilla, sillä DVB-T2-standardi on tällä hetkellä vasta kehitteillä, joten toistaiseksi sitä tukevia laitteita ei ole juuri markkinoilla. DVB-T2-standardin pitäisi valmistua vuoden 2009 alussa, jonka jälkeen laitteita ilmaantuu enemmän markkinoille. "Kestää aikansa ennen kuin päätelaitteita tulee markkinoille. Ne ovat alussa normaaliin tapaan kalliita, mutta hinta putoaa nopeasti kun toimitusmäärät kasvavat" sanoo Risberg.
Uusilla digibokseilla voi seurata myös vanhoja ohjelmia, joten olemassa oleviin kanavanippuihin ei tarvitse koskea, eikä kuluttajan tarvitse hankkia toista digiboksia "normaaleille" ohjelmille. HDTV-lähetykset keskitetään omaan kanavanippuun, jonne mahtuu korkeintaan viisi HDTV-kanavaa.
Myös olemassa olevat kanavaniput voisi muuntaa uuden standardin mukaiseksi, mutta tämä vaatisi sitä, että kuluttajat hankkisivat uudet digiboksit. TV-yhtiöille muutos toisi säästöjä, sillä TV-yhtiöt eivät maksa kiinteä maksua kanaviensa lähettämisestä, vaan maksu määräytyy käytetyn tiedonsiirtokapasiteetin mukaan, joten uudemman tekniikan avulla säästettävä tiedonsiirtokapasiteetti pienentäisi lähetyskuluja.
HDTV-buumi on maailmanlaajuinen ja Euroopassa arvioidaan olevan yli sata teräväpiirtokanavaa vuoteen 2010 mennessä. Suurin osa näistä kanavista tulee toimimaan satelliitti- ja kaapeliverkoissa, joissa operaattorit voivat itse valita käytettävät standardit ja vuokrata tarvittavat laitteet asiakkailleen.
Lähteet:
Digitoday
ITviikko

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.