AACS LA koettelee sananvapautta

Kaarlo Räihä
2. toukokuuta, 2007 11:02

Blu-ray- ja HD DVD -elokuvissa käytettävän AACS-kopiointisuojauksen kehityksestä ja lisensoinnista vastaava AACS LA on ottanut järeät aseet käyttöön puolustaessaan AACS-kopiointisuojauksensa koskemattomuutta. Uusimpana tekona on DMCA-lakiin perustuvat vaatimukset, joiden tarkoituksena on poistaa heksadesimaalinen numerosarja 09 F9 11 02 9D 74 E3 5B D8 41 56 C5 63 56 88 C0 kokonaan internetistä.
Kyseistä numerosarjaa voi tällä hetkellä käyttää mm. HD DVD -elokuvien kopiointisuojauksen kiertämiseen, sillä samaa avainta käytettiin vielä muutama viikko sitten jokaisessa HD DVD -elokuvassa ns. yleisavaimena, jonka avulla elokuvaa varmuuskopioidessa ei tarvitse taistella levyn oman salausavaimen tai toisto-ohjelmakohtaisen salausavaimen kanssa.
Numerosarja paljastui helmikuussa, kun Doom9-foorumin käyttäjät onnistuivat löytämään kyseisen avaimen. Tämän jälkeen avain levisi hiljakseen internetin eri sivustoilla, kunnes AACS LA päätti puuttua peliin.
Pelkkä numerosarja ei kuitenkaan sellaisenaan kelpaa AACS-kopiointisuojauksen kiertämiseen, joten numerosarjan avuksi tarvitaan ohjelma, joka osaa numerosarjan avulla purkaa suojauksen. AACS LA:n harmiksi AACS LA on itse julkaissut AACS:n tekniset tiedot avoimesti, joten suojauksen purkamiseen kykeneviä ohjelmia on useita.
AACS LA:n vaatimus 09 F9 11 02 9D 74 E3 5B D8 41 56 C5 63 56 88 C0 -numerosarjan poistamisesta saattaa kuitenkin seisoa erittäin hataralla pohjalla, vaikka kyseistä numerosarjaa voikin käyttää AACS-kopiointisuojauksen kiertämiseen. Sananvapauden rajoittamisen lisäksi on hankala uskoa, että lyhyt numerosarja voisi nauttia DMCA-lain tuomasta suojasta. Monet sivustot ja internetpalveluntarjoajat ovat silti noudattaneet vaatimuksia ja ne ovat poistaneet numerosarjan sisältäneet sivut palvelimiltaan.
Parhaiten ongelma tuli esiin Digg-palvelussa, kun ylläpito päätti poistaa kaikki viestit palvelusta, jotka koskivat numerosarjaa. Palvelun käyttäjät raivostuivat asiasta ja aloittivat palvelun pommittamisen kyseisellä numerosarjalla. Diggin perustaja Kevin Rose taipui käyttäjien painostuksesta ja salli numerosarjan ja siihen liittyvät viestit taas palvelussa.
Numerosarjan kitkeminen pois internetistä tulee olemaan hankalaa, sillä sen kätkeminen muuhun dataan on helppoa. Jos numerosarjan muuttaa desimaaliseen muotoon tulee siitä 13 256 278 887 989 457 651 018 865 901 401 704 640. Tämän lisäksi numerosarjan voi kätkeä kuviin useammalla eri tavalla. Tai numerosarjasta voi tehdä arvoituksen.
DMCA-laki ei ole voimassa Suomessa, mutta numerosarjan levittäminen voi täyttää "teknisen toimenpiteen loukkausrikkomuksen" ehdot, joten numerosarjan levittämistä kannattaa harkita tarkoin.
Lähteet:
Spread this number
Google

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.