Apple kannustaa levy-yhtiöitä luopumaan DRM:stä

Ilkka Ketola
30. huhtikuuta, 2007 21:01

Apple yrittää odotetusti saada muutkin levy-yhtiöt seuraamaan EMI:n esimerkkiä ja tarjoamaan käyttöoikeuksia rajoittavista suojauksista vapaata eli DRM-suojaamatonta musiikkia iTunes Music Storessa. Yhtiö lähetti viime viikon lopulla levy-yhtiöille kirjeet, joissa informoitiin muutoksista.
Kirjeessä jo nyt musiikkia iTunesin kautta myyville levy-yhtiöille kerrottiin, että pian ne voivat myydä iTunesissa myös DRM-suojaamatonta musiikkia. Kirjeen mukaan monet ovat jo ehtineet kysellä, miten korkeampilaatuista suojaamatonta musiikkia saa myyntiin iTunesiin. "Ensi kuusta alkaen iTunes tarjoaa korkeampi tasoista, DRM-suojaamatonta musiikkia ja musiikkivideoita kaikille asiakkailleen", kirjeessä todetaan.
Ensimmäisenä suurena levy-yhtiönä EMI sopi tuovansa iTunesiin myyntiin myös DRM-suojaamatonta musiikkia. Kappaleet ovat koodattu 256 kbps -pakkauksella tavallisen 128 kbps:n sijaan, joten ne ovat myös parempi laatuisia. Vastapainona parantuneelle laadulle hinta on noussut 1,29 euroon DRM-suojattujen kappaleiden 0,99 eurosta. Vanhat DRM-suojatut kappaleet voi päivittää DRM-suojaamattomiin versioihin 30 sentillä per kappale.
DRM-suojaamattomien kappaleiden myynti iTunesin kautta alkaa virallisesti toukokuun ensimmäisenä päivänä. Odotettavissa on, että uutisia uusista sopimuksista kuullaan jo pian, vaikka suuret levy-yhtiöt saattavat lähteä hitaasti mukaan.
Lähteet:
Tech.co.uk
Macworld

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.