Analogisiin televisioihin varoitustarrat Yhdysvalloissa

Ilkka Ketola
30. huhtikuuta, 2007 6:00

Yhdysvalloissa otetaan käyttöön varoitustarra, jolla television ostoa harkitsevia kuluttajia informoidaan analogisten televisioiden lyhyestä käyttöiästä. Yhdysvaltojen radiotaajuuksien käyttöä valvova Federal Communications Commission (FCC) on asettanut analogisen lähetysverkon lakkauttamisen 17. helmikuuta 2009.
Varoitustarra ilmoittaa analogista televisiota ostavalle kuluttajalle, että helmikuusta 2009 eteenpäin laite vaatii digiboksin maanpäällisien lähetyksien vastaanottoon. Tarrassa myös ilmoitetaan, että kaapeliverkon lähetyksien katselun ja videoiden sekä pelikonsolien käytön pitäisi sujua entiseen malliin myös siirtymisen jälkeen.
FCC ei ole vielä päättänyt, missä muodossa kaapeliyhtiöiden pitää toimittaa signaalia digisiirtymisen jälkeen. Vaihtoehdot ovat Suomen keskusteluista tuttuja: joko analogisia lähetyksiä jatketaan digitaalisten lähetysten rinnalla tai asiakkaille tarjotaan digibokseja muuntamaan signaalia. Lisäksi Yhdysvalloissa keskustellaan siitä, miten HD-lähetykset pitäisi toimittaa kaapeliverkossa.
Varoitusilmoitus on hyvä ajatus, ja vastaavaa ratkaisua olisi toivonut myös Suomeen. Meillä analogisten lähetysten lakkauttamiseen on enää neljä kuukautta aikaa, mutta kaupoissa on yhä runsaasti analogisilla virittimellä varustettuja televisioita. Erityisesti merkintää olisi toivonut videoihin ja tallentaviin DVD-soittimiin, joiden kohdalla kuluttajille ei välttämättä ole niinkään selvää, ettei televisio-ohjelmien tallentaminen pian enää onnistu laitteen omalla virittimellä.
Myös FCC:n Michael Copps pitää varoitustarraa hyvänä ideana. "Vielä parempi olisi ollut, jos olisimme ottaneet tarran käyttöön heti neljätoista kuukautta sitten, kun kongressi hyväksyi helmikuun 2009 takarajan", Copps totesi esilaaditussa lausunnossa. Hän pohti, moniko vuonna 2006 analogisen television ostaneesta 11 miljoonasta olisi päätynyt digivastaanottimeen, jos olisi tiennyt laitteen lyhyestä käyttöiästä.
Yhdysvalloissa siirtymistä digitaalisiin lähetyksiin nopeutetaan siten, että maaliskuun 2007 alusta alkaen kaikkien myynnissä olevien uusien televisioiden tulee olla digivirittimellä varustettuja. Kauppiaille annettiin kuitenkin lupa myydä varastonsa tyhjiksi analogisista laitteista, minkä vuoksi osa jälleenmyyjistä osti varastonsa täyteen analogisia televisioita.
Lähteet:
eWeek
FCC:n ilmoitus (PDF)

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.