EU-parlamentti hyväksyi IPRED2-direktiivin

Kaarlo Räihä
26. huhtikuuta, 2007 10:32

EU-parlamentti hyväksyi eilen keskustelua herättäneen IPRED2-direktiivin äänin 374-278.
Äänestys olisi voinut olla tasaisempi, sillä monet konservatiivien ja demokraattien edustajat valittelivat, että keskustelu direktiivistä oli jäänyt liian vähäiseksi. Tämän takia monet edustajat eivät välttämättä tiedostaneet direktiivin ongelmia ja äänestivät tämän takia direktiivin puolesta.
Direktiiviä vastaan kampanjoitiin erityisesti internetissä ja äänestystuloksen perusteella kansalaisten sanoma meni perille, mutta tällä kertaa se ei aivan riittänyt. Kampanjointi kuitenkin jatkuu, sillä IPRED2:n käsittely ei vielä ole ohi, vaan seuraavaksi on EU-komission vuoro paneutua direktiiviin. Jos komissio on eri mieltä parlamentin kanssa, äänestetään direktiivistä uudelleen parlamentissa.
Direktiivi on edelleen monitulkintainen, joten monet tahot ovat esittäneet kannanottojaan direktiivistä. Erityisesti Ruotsin Piraattipuolue on tyrmistynyt direktiivistä ja heidän mielestään EU pyrkii direktiivin avulla kieltämään "vääränlaiset" poliittiset- ja mielipideliikkeet. "EU-parlamentin päätös merkitsee sitä, että voimme joutua neljäksi vuodeksi vankeuteen, jos sanomme, että piraattikopiointi on hyvä asia yhteiskunnalle" sanoo Piraattipuolueen puheenjohtaja Rick Falkvinge.
Piraattipuolueen kannalta asia olisi ikävä, sillä nykyisellään direktiivi tekisi puolueen toiminnasta hankalaa, koska direktiivi kriminalisoi koko puolueen ja sen ajaman asian, jos se tulisi voimaan Ruotsissa sellaisenaan. Piraattipuolueen onneksi kaikki Ruotsin edustajat parlamentissa äänestivät direktiiviä vastaan. Ruotsalaisten lisäksi direktiiviä vastustavat erityisesti Ison-Britannian ja Alankomaiden edustajat.
Lähteet:
Piraattiliitto
Piratpartiet
EFF

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.