Euroviisuja ei Suomeen monikanavaäänellä

Ilkka Ketola
25. huhtikuuta, 2007 19:03

Kotiteatteriharrastajat ympäri maailman pääsevät Euroviisujen aikaan nauttimaan monikanavaäänestä -- paitsi, jos sattuu asumaan kisojen järjestäjämaassa Suomessa. Yleisradion johdon päätös yllätti kaikki, myös viisujen lähetyksestä vastaavan tuotantoryhmän.
Päätös tarkoittaa sitä, että suomalaiset itse eivät pääse hyödyntämään maailman huippuluokan laitteistoksi kehutun järjestelmän tuottamaa 5.1-kanavaista surround-ääntä. Ratkaisua perustellaan sillä, että lähetysten moitteeton toimivuus halutaan varmistaa kaikille suomalaisille.
Heinosen mukaan näin palvellaan suurempaa osaa kansasta, sillä huonon digiboksin käyttäjiä on enemmän kuin kotiteatterin käyttäjiä.
"Vastaan tähän samoin kuin keskusteluun siitä, miksei euroviisuja lähetetä Suomessa HD-laatuisena. Molempien osalta olemme halunneet varmistaa sen, että lähetyksen häiriötön toimivuus kaikkien käyttäjien osalta on taattu. Voi olla sellaisia halpoja digibokseja käytössä, jotka lukisivat sitä informaatiota väärin, ja se sekoittaisi sen lähetyksen muuten", kommentoi Olli-Pekka Heinonen Ylen johdon päätöstä.
Euroviisujen tekniikasta vastaava päällikkö Kaj Flood kertoo, että monikanavajärjestelmää testattiin ja kaikki toimi moitteettomasti. "Porukka on tehnyt ison homman tämän asian kanssa. Sekä projektiryhmässä olevat henkilöt että Ylen tekniikan asiantuntijat olivat sitä mieltä että kaikki toimi, emme löytäneet mitään todellisia riskejä", Flood harmittelee.
Floodin mukaan testeissä ei ongelmia ole ollut. 5.1.-ääntä on testattu eri digibokseilla, joista yksikään ei ole mennyt sekaisin. Normaalikatsoja ei siis edes huomaisi monikanavaäänenlaatua.
Ylen päätös on sinänsä hyvinkin Yleisradiolainsäädännön mukainen, eli se turvaa kaikille yhtäläisen ja tasalaatuisen palvelun. Silti herää kysymys, voisiko Yle tässä tapauksessa esimerkiksi hyödyntää sitä, että yhtiöllä on käytössään koko kanavanippu. Mikäli valtakunnan pääkanavalla halutaan tarjota lähetys heikkolaatuisena, niin eikö rinnakkaisella digikanavalla voitaisi tarjota lähetys paremmalla äänellä, jos ei myös paremmalla kuvalla varustettuna?
Lähde:
Taloussanomat.fi

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.