Samsungin mobiili-TV-ratkaisu vahvoilla standardiksi USA:ssa

Ilkka Ketola
23. huhtikuuta, 2007 13:35

Samsung on esitellyt Las Vegasissa pidettävillä yleisradiotoiminnan NAB-messuilla omaa mobiili-TV-kandidaattiaan, jonka etuna kilpaileviin ratkaisuihin verrattuna on edullisuus. Samsungin käyttämä A-VSB-tekniikka on kisoisssa vahvoilla, sillä televisiotekniikkaa kehittävä Advanced Television Systems Committee, ATSC, ajaa tekniikkaa jo standardiksi nimellä ATSC-M/H.
Samsung esitteli A-VSB-tekniikkaa jo tammikuisilla CES-messuilla. Tekniikan edullisuus kilpaileviin ratkaisuihin nähden perustuu siihen, että operaattorit voivat lähettää signaalia käyttäen samoja taajuuksia kuin normaaleissa digi-tv-lähetyksissä. Operaattorit voivat käyttää myös samoja lähettimiä, joita pitää kuitenkin hieman muunnella. Muunnosvirittelyt maksavat vain muutamia kymmeniä tuhansia dollareita.
NAB-messuilla Samsung demosi A-VSB:n uusinta versiota, jonka avulla digi-tv-signaali saadaan pakattua puolta aiempaa tiiviimpään. A-VSB on laajennus VSB-standardiin ja ainoa ratkaisu, jota on esitetty ATSC:lle mobiili-tv:n standardiksi.
Muut mobiili-tv:n lähetysratkaisut kärsivät siitä, että lähetykset vaativat joko kokonaan uuden verkon tai olemassa olevien verkkojen kapasiteetin kasvattamista. Luonnollisesti uuden verkon tai taajuusalueen käyttöönvaljastaminen aiheuttaa suurempia kustannuksia kuin jo nykyisen verkon tehokkaampi hyödyntäminen.
Käytännössä A-VSB vaatii remultipleksereiden lisäämistä lähettimiin, eli uusia lähetintorneja tai lähetystaajuuksia ei tarvita. Lähetyksiin lisätään SRS-koodi (Supplementary Reference Sequence), jonka avulla vastaanottava päätelaite osaa tunnistaa oikean lähdesignaalin. Tavalliset digi-tv:t eivät huomaa SRS-koodia, joten lisäys ei vaikuta millään tavalla tavallisiin televisiolähetyksiin.
Lähde:
Prosessori

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.