Netti-TV Joost testiajossa

Ilkka Ketola
22. huhtikuuta, 2007 18:21

Skypen ja KaZaan luojina tunnettujen Janus Friisin ja Niklas Zennströmin netti-TV Joost on ollut jo jonkin aikaa suljetussa betatestausvaiheessa. Miehet lupaavat Joostin olevan ensimmäinen internetin kautta toimiva televisio-ohjelmien jakelualusta, joka toimii kaikkialla maailmassa ilman kompromisseja kuvan- tai äänenlaadussa, ja katsojille ainoa kulu on mainosten katseluun kulunut aika. Hankimme käyttöömme testitunnukset ja kokeilimme, miltä tuleva palvelu vaikuttaa.
Joostin käyttö vaatii oman ohjelman asentamista koneelle. Noin 10 megatavun kokoinen tiedosto asentuu koneelle nopeasti ja helposti. Asennuksen jälkeen ohjelmaan syötetään haluttu käyttäjätunnus, ja sitten päästäänkin jo kanavasurffailun pariin.
Vakiotilassaan Joost käynnistyy kokoruutumoodissa, ja tuolloin käytettävissä on myös kaikki ohjelman ominaisuudet. Ruudun saa myös pienennettyä haluamaansa kokoon ja pysymään jatkuvasti näkyvissä, mikäli haluaa seurata ohjelmia vain sivusilmällään.
Itse palvelu poikkeaa normaalitelevisiosta monella tavalla. Ohjelmat eivät ole sidottuja lähetysaikoihin, vaan on katseltavissa silloin, kun niitä itse haluaa katsoa. Ohjelmat on jaettu normaalin television tyyliin omille kanavilleen aihepiirien tai tarjoajien mukaan. Kanavan valinta kuitenkin avaa videolistan, josta voi valita katseltavaksi haluamansa pätkän.
Myös katselu on normaalitelevisiota joustavampaa. Videoita voi katsellessaan kelata vierityspalkilla, pätkän alkuun tai edelliseen pätkään voi hypätä kappale-napilla ja videon ohi voi niin ikään hypätä kappalenapilla. Pikaista jääkaappireissua tai sähköpostiin vastailua varten ohjelman toiston voi myös pysäyttää ja jatkaa samasta kohden. Ainoastaan lyhyet mainospätkät on pakko katsoa, eikä niitä voi ohittaa.

Ohjelmasta saa halutessaan näkyviin taustatietoa.
Palvelussa on tarjolla jo tässä vaiheessa varsin mukavasti erilaista sisältöä, ja palveluun tulee hiljakseen lisää uutta materiaalia. Tarjonta vaihtelee maailmankolkittain. Suomessa tarjolla on tässä vaiheessa vajaat kolmekymmentä kanavaa, joten selattavaa riittää. Tarjolla on mm. Brittien Fiveb>-kanavan Fifth Gear -ohjelman pätkiä, dokumentteja, moottoriurheilua, jalkapalloa, pokeria ja mangaa. Laadullisesti viihteen taso ei vielä päätä huimaa, mutta rattominuutteja saa mukavasti kulutettua. Ohjelmat ovat enimmäkseen lyhyitä videopätkiä, mutta muutamia pidempiäkin ohjelmia löytyy jo.
Tietyn videopätkän uudelleen löytämistä ja itseä kiinnostavien videoiden etsimistä helpottamassa on hakukenttä, johon syötetään tuttuun tapaan hakusanoja. Haetuista ohjelmista saa luotua halutessaan vaikka uuden oman kanavansa.

Kanavan ohjelmatarjonta näkyy näppäränä listana. (Kuva: Joost.com)
Muutaman päivän satunnaisen käytön perusteella Joost toimii jo vakaasti, kuten beta-vaiheessa olevalta palvelulta voikin olettaa. Ohjelmat latautuvat nopeasti, ja vain muutaman kerran eteen on putkahtanut virheilmoitus, ettei haluttua videota onnistuttu juuri nyt lataamaan. Tämäkin virhe korjaantuu yleensä, kun yrittää ladata samaa videota uudemman kerran.
Videoiden hyvä laatu yllättää. Lupaus, että materiaali on normaalien televisiolähetysten tasoista, vaikuttaa pitävän jo nyt paikkaansa. Mukaan on tosin eksynyt muutama huonolaatuinenkin ylipakattu video, mutta suurin osa materiaalista päihittää mennen tullen normaalit videostreamit.
Myös ääni pysyy hyvin synkronissa kuvan kanssa. Kun koneen kuormitus kasvaa, saattaa ääni kuitenkin alkaa pätkimään ja puuroutua, eikä Joost osaa suoraan korjata virhettä. Videon pysäyttäminen hetkeksi yleensä kuitenkin korjaa ongelman.

Ohjelmien kuvanlaatu on varsin riittävä. Fifth Gearin päällä kello- ja uutisvirta-widgetit.
Mielenkiintoinen ominaisuus palvelussa on myös widgetit, joilla televisiokuvan päälle saa pyörimään Mac- ja Vista-tyylisiä pieniä apuohjelmia. Tässä vaiheessa lisäohjelmat ovat vielä Joostin tekijöiden kehittämiä, mutta jatkossa käyttäjät voivat tehdä myös omia lisukkeitaan. Tarjolla on mm. chat muiden kanavaa katsovien kanssa, rss-uutisen lukija ja kello.
Kaiken kaikkiaan Joost vaikuttaa jo nyt olevan lupaava palvelu, vaikka sisältö ei vielä päätä huimaakaan. Ohjelma toimii nopeasti ja luotettavasti ja liikkuminen hiiren avulla on intuitiivista. Nätin olemuksen vuoksi palvelua käyttää jo pelkästä uutuudenviehätyksestäkin, ainakin alkuvaiheessa.
Lyhyet ohjelmapätkät on mukava pistää pyörimään taustalle, kun surffailee satunnaisesti netissä. Mikäli "telkkarista" sattuu tulemaan jotain kiinnostavaa, on selailun välissä helppo palata Joostiin seuraamaan haluamansa pätkää ja kelata sitä taaksepäin. Ja jos pätkä kiinnostaakin enemmän, voi sen katsoa alusta asti.
Lisää Joost-testailun antia on luvassa myöhemmin, jos ja kun uutta kerrottavaa ilmenee.

Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.