YLE:n nettivideot vain TV-maksun maksaneille

Kaarlo Räihä
21. huhtikuuta, 2007 21:24

Yle aikoo sitoa netti-TV:nsä TV-maksuun, joka tarkoittaa sitä, ettei Ylen tulevaa netti-TV:tä voi katsoa ilman TV-maksun maksamista. TV-maksun maksaminen tullaan tarkistamaan palveluun rekisteröidyttäessä ja jos rekisteröityjällä ei ole voimassaolevaa TV-ilmoitusta, ei hän pääsee seuraamaan palvelun sisältöä.
Ylen toimitusjohtaja Mikael Jungner sanoo, että hanke kasvattaa TV-maksun suorittamisen merkitystä. Ylen valinta antaa TV-maksun maksamiselle lisäarvoa, mutta kyseinen valinta saattaa samalla tuoda ongelmia palvelun käyttämiselle. "Kun nettipalvelut lisääntyvät, on niiden kytkös TV-maksuun syytä säilyttää. Tämä on kaikkein kätevin ratkaisu" totesi Jungner IS:n haastattelussa.
Koska TV-maksu on koskettaa yhtä kotitaloutta, voi useampi saman talouden henkilö haluta katsella Ylen tuotantoa netistä samaan aikaan. Tällöin samaa TV-maksua voi käyttää useamman käyttäjätilin rekisteröimiseen tai yhdellä tilillä voi kirjautua sisään useammalla tietokoneella. Tämä avaa mahdollisuuden väärinkäytöksiin, joissa yhden TV-maksun hinnalla useampi talous voi seurata Ylen ohjelmia.
Positiivisena asiana Ylen ohjelmien seuraaminen onnistuu ilman TV:tä, mutta 200 euron vuosimaksu netti-TV:stä voi olla monelle liian suuri sijoitus. Tällä hetkellä Ylen Videosali ja Elävä arkisto ovat maksuttomia, mutta tulevaisuudessa palvelut saattavat vaatia TV-maksun maksamista.
Ylen rahoitus tulee tulevaisuudessakin riippumaan TV-maksuista, sillä tällä hetkellä näyttää vahvasti siltä, ettei Yle ole muuttumassa mainosrahoitteiseksi. Yle ei aio myöskään lanseerata omaa maksukanavaa, jonka avulla Yle voisi kerätä tuloja ja tuore viestintäministeri Suvi Lindén ei kannata Ylen rahoituksen siirtämistä kokonaan valtion budjettiin.
Lähde:
Ilta-Sanomat

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.