EU-parlamentin IPRED2-direktiivi huolestuttaa monia

Kaarlo Räihä
19. huhtikuuta, 2007 9:56

EU-parlamentin käsittelyssä oleva IPRED2-direktiivi on herättänyt suurta kuohuntaa monien eri tahojen keskuudessa. Ongelmallisinta uudessa tekijänoikeuksia suojelevassa direktiivissä on sen monitulkintaisuus. Ruotsin Piraattipuolueen puheenjohtaja Rickard Falkvingen mukaan lakiteksti on tulkittavissa niin, että jo kriittinen suhtautuminen nykyiseen tekijänoikeusjärjestelmään on rikos.
Nykyisellään IPRED2 tekisi piraattikopiointiin liittyvän avunannon sekä kannustavan ja muun myönteisen argumentoinnin rikokseksi, josta voi saada jopa vankeustuomion. Tämä aiheuttaisi ongelmia mm. P2P-ohjelmien ja internetin videopalveluiden kehittäjille ja ylläpitäjille, joten uusi direktiivi saattaa tehdä monesta ihmisestä rikollisia, jos direktiivi astuu voimaan muuttumattomana.
Piraattipuolueen kannalta tilanne olisi hankala, sillä tekijänoikeusjärjestelmän kritisoinnin kriminalisointi tekisi puolueen toiminnasta hankalaa. Piraattipuolueen lisäksi ongelmia tulisi muillekin, sillä avunannon määritelmä on hyvin laaja, joten esim. keskustelufoorumilla annettu vinkki toiselle käyttäjälle voisi johtaa vankeuteen.
IPRED2 mahdollistaa myös tekijänoikeusjärjestöjen ja mediayhtiöiden liittyä mukaan poliisin tutkimuksiin tapauksissa, joissa heidän edustamiensa tahojen tekijänoikeuksia on rikottu. Monien mielestä kyseinen käytäntö ei kuitenkaan takaa syytetyllä puolueetonta tutkintaa, joten kyseinen kohta pitäisi poistaa direktiivistä.
Direktiiviä ei ole kuitenkaan tarkoitettu käytettäväksi tavallisia kuluttajia vastaan, vaan tarkoituksena on saada uusia aseita, joilla taistella järjestäytynyttä rikollisuutta vastaan. Tämän vuoksi EFF toivoo että kaikki kuluttajat ottavat yhteyttä omaan Euroopan parlamentin edustajaansa ja kertovat tälle uuden direktiivin ongelmista, jotta ongelmat saadaan korjattua ja direktiivi saadaan muutettua selkeämmäksi.
Suomalaiset voivat ilmaista mielipiteensä parlamentin suomalaisille edustajille. IPRED2-direktiivistä äänestetään seuraavan kerran 25. päivä tätä kuuta, joten oma mielipide kannattaa ilmoittaa edustajille ennen kyseistä päivää.
Lähteet:
EFF
Digitoday

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.