Norjan digi-TV käyttää MPEG-4 AVC/H.264 -videopakkausta

Kaarlo Räihä
18. huhtikuuta, 2007 12:21

Vaikka monissa maissa on lähdetty digitaalisen television matkaan vauhdilla, ei asia ole kaikkialla näin. Norjassa digi-TV:n lanseeraaminen on vasta aluillaan, mutta muiden maiden tekemisistä on otettu oppia, jolloin siirtymän analogisesta digitaaliseksi pitäisi sujua mahdollisimman kivuttomasti.
Suurin ero muihin maihin verrattuna on tekniikassa, sillä vanhan MPEG-2 -videopakkauksen sijaan Norjassa käytetään MPEG-4 AVC/H.264 -videopakkausta. Tämän muutoksen ansiosta yhteen kanavanippuun saadaan useampi TV-kanava, kuin käyttäessä MPEG-2:sta, sillä videovirta voidaan uudemmalla pakkaustekniikalla tallentaa pienempään tilaan. MPEG-4 AVC/H.264 mahdollistaa myös paremman kuvanlaadun ja teräväpiirtolähetykset, joita on toivottu monessa paikassa taulutelevisioiden yleistymisen myötä. Äänelle käytetään MPEG-4 aacPlus -pakkausta, joka mahdollistaa paremman äänenlaadun lisäksi mahdollisuuden monikanavaääneen vastaavalla tiedonsiirtokapasiteetilla kuin MPEG-2:den stereoääni.
Televisioyhtiöille uudempi tekniikka tuo myös säästöjä, sillä TV-yhtiöt eivät maksa kiinteä maksua kanaviensa lähettämisestä, vaan maksu määräytyy käytetyn tiedonsiirtokapasiteetin mukaan.
Kuluttajille uudemmalla tekniikalla varustetut digisovittimet tuovat kuitenkin lisäkuluja, sillä MPEG-4 AVC/H.264 -tuella varustetut laitteet ovat hintavampia kuin MPEG-2 -tuelliset laitteet.
Testilähetykset ovat Norjassa parhaillaan menossa ja kaupallisen toiminnan pitäisi alkaa tämän vuoden syyskuussa. Tarkoitus on tarjota kuluttajille 15-36 TV-kanavaa, riippuen käytetystä tekniikasta ja muusta tarjonnasta.
Norjan lisäksi myös Virossa käytetään vastaavaa ratkaisua. Suomessa ei ainakaan ole toistaiseksi ollut keskustelua uudempiin pakkaustekniikoihin siirtymisestä, sillä kuluttajat joutuisivat tällöin hankkimaan uudet digisovittimet. Asia voi kuitenkin tulla ajankohtaiseksi muutaman vuoden kuluttua, kun uusi tekniikka halpenee ja televisioyhtiöt haluavat lähettää teräväpiirtolähetyksiä myös maanpäällisessä televisioverkossa.
Lähde:
Golem.de (Google Translaten käännös)

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.