Nettiradioiden vastustus ei auttanut

Kaarlo Räihä
17. huhtikuuta, 2007 9:53

Yhdysvaltalaisten nettiradioiden tekemät valitukset tulevista tekijänoikeuskorvauksista eivät vaikuttaneet Copyright Royalty Boardin (CRB) aikaisemmin tekemään päätökseen, joten tällä hetkellä näyttää siltä, että tekijänoikeuskorvaukset nettiradioille astuvat voimaan Yhdysvalloissa toukokuun 15. päivä. CRB:n mukaan valituksissa ei annettu mitään uusia perusteluita, joiden vuoksi ehdotus pitäisi käsitellä uudelleen.
Maaliskuun alussa CRB antoi ilmoituksen, että tekijänoikeuskorvaukset tuodaan myös nettiradioiden maksettavaksi. Korvaukset koskevat kaikkia Yhdysvaltalaisia nettiradioita, jotka soittavat tekijänoikeudella suojattua musiikkia. Pienemmillä asemilla korvaus on vain 500 dollaria vuodessa, mutta hiukan suuremmilla nettiradioilla korvaukset pyörivät helposti sadoissa tuhansissa dollareissa. AOL:n tapaiset isot tekijät joutuvat maksamaan korvauksia miljoonien dollareiden edestä.
Suurin valituksen aihe on ollut se, että maksut pitää maksaa takautuvasti myös vuodelta 2006. Tämän aiheuttaa monelle asemalle ongelmia, sillä tuloihin nähden tekijänoikeuskorvaukset ovat suurimmat juuri nettiradioilla. Nettiradiot eivät kuitenkaan ole iskeneet hanskoja tiskiin, vaan ne ovat perustaneet SaveNetRadio-ryhmän, joka koettaa saada Yhdysvaltain kongressin puuttumaan asiaan.
Tekijänoikeuskorvaukset keräävä SoundExchange on mielissään CRB:n päätöksestä. "Artistimme ja levy-yhtiömme odottavat innolla yhteistyötä niin suurten kuin pienten nettiradioiden kanssa. Yhteistyön avulla voimme varmistaa musiikin soimisen tulevaisuudessakin" toteaa SoundExchangen johtaja John Simson.
Jos Yhdysvaltain kongressi ei puutu tilanteeseen, on nettiradioiden seuraava vaihtoehto valittaa päätöksestä hovioikeuteen.
Lähde:
CNET News

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.