Sonylta taas DRM-kapuloita rattaisiin

Ilkka Ketola
16. huhtikuuta, 2007 18:55

Sony vaikuttaa taas onnistuneen aiheuttamaan uuden sotkun digitaalisilla oikeuksienhallinta- eli DRM-järjestelmillään. Tällä kertaa yhtiön uusi DVD-levyillä käyttöön otettu DRM-suojaus estää levyjen toistamisen joissain DVD-soittimissa, jopa Sonyn omissa soittimissa.
Sonyn DVD-levyjen ja soittimensa kanssa ongelman kohdannut Mick B kertoo kokemuksistaan perustamassaan blogissa. Mick kertoo hiljattain vuokranneensa kaksi Sony Picturesin elokuvaa, Stranger than Fictionin (Aidosti outoa) ja The Holidayn. Kun hän oli yrittänyt katsoa elokuvia omistamallaan Sonyn DVP-CX995V-mallisella soittimella, oli vastaan tullut yllättäviä ongelmia.
Molempien elokuvien kohdalla soitin oli aloittanut lukemisen, mutta homma ei ollut edennyt aloitusvalikkoa pidemmälle. Tämän jälkeen noin minuuttiin ei tapahtunut mitään, minkä jälkeen soitin aina sammutti itsensä.
Soitto Sonyn teknisen tukeen paljasti, että ongelma on Sonyn tiedossa. Teknisen tuen ja Mick B:n käymien keskustelujen perusteella yhtiöllä ei ole aikomusta luopua uudesta DRM:stään, joten ongelman ratkaisuksi jää soittimen firmwaren päivittäminen (tai Sonyn elokuvien välttäminen). Sonylla ei tosin itselläkään ole vielä tarvittavaa ohjelmistopäivitystä valmiina, eikä yhtiö osannut vastata kysyttäessä milloin päivitys valmistuu.
Amazonin keskustelupalstojen selaaminen paljastaa, että myös muilla on ollut samantapaisia ongelmia Sonyn elokuvien kanssa. Aiemmin mainittujen elokuvien lisäksi uusi DRM vaikuttaisi olevan ainakin elokuvissa Casino Royale ja The Pursuit of Happyness (Onnen potkuja).
Sonyn levy-yhtiö Sony BMG joutui viime vuonna melkoiseen mediamyllerrykseen, kun levy-yhtiön CD-levyjen DRM-suojauksen havaittiin käyttäytyvän haittaohjelman tavoin. Tämän vuoksi olisi voinut olettaa, että koko konserni olisi erittäin huolellinen lanseeratessaan uusia DRM-järjestelmiä ja viitsisi testata niiden toimivuuden edes omilla laitteillaan. Ilmeisesti virheistä ei kannata ottaa opiksi kerralla.
Lähteet:
The Inquirer
Slashdot

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.