Edullinen IPTV kiinnostaa ihmisiä

Kaarlo Räihä
16. huhtikuuta, 2007 11:06

Vaikka IPTV:n suosio ei ole Suomessa vielä erityisen suuri, on Ruotsissa kiinnostus ollut valtaisaa. TeliaSonera avasi oman IPTV-palvelun Ruotsissa kymmenen viikkoa sitten ja tähän mennessä asiakkaita on tullut jo yli 70 000.
"Myynti on lähtenyt käyntiin paljon nopeammin kuin uskalsimme toivoakaan. Parhaina viikkoina olemme saaneet 8000–10 000 uutta asiakasta" sanoo Erik Hallberg, joka johtaa TeliaSoneran laajakaistapuolta. Hallberg toivoo myynnin jatkuvan samalla tavalla, jolloin vuoden päästä IPTV-asiakkaita olisi toivottavasti jo lähes 250 000.
Suomessa IPTV:n suosio ei ole ollut lähellekään samaa luokkaa. Helsinkiläinen Maxisat on myynyt IPTV-palveluaan pari vuotta ja tällä hetkellä palvelulla on yli tuhat tilaajaa. Maxisatin lisäksi IPTV-palveluita myyvät Suomessa myös Elisa ja Welho. Elisan kuluttajaliiketoiminnan johtaja Jukka Valtanen ei paljasta IPTV-asiakkaiden määrää, mutta myöntää ettei palvelu ole käynyt kaupaksi.
Suurin ero Ruotsin ja Suomen IPTV-palveluissa on hinnoittelu. Ruotsissa 349 kruunun eli noin 38 euron kuukausimaksulla saa 24 Mbit/s nopeudella toimivan ADSL 2 -yhteyden ja yli kaksikymmentä ilmaista TV-kanavaa. Maxisatin peruspakettiin kuuluu 19 kanavaa ja 8 Mbit/s nopeudella toimiva ADSL-yhteys, joista joutuu maksamaan 50 euroa kuukaudessa. Elisan 24 Mbit/s nopeudella toimivasta ADSL 2 -yhteydestä ja 13 peruskanavasta joutuu maksamaan 65 euroa kuukaudessa.
Koska TV-kanavien kustannus on kuitenkin alle kolmasosa kuukausimaksusta, on IPTV:n jarruna nopeampien laajakaistaliittymien korkeahko hinta. Tulevaisuudessa nopeampien liittymien hinnat tulevat laskemaan ja uudempien videonpakkaustekniikoiden avulla IPTV:tä voi käyttää myös hitaammilla laajakaistoilla, joiden myötä IPTV:n suosio toivottavasti kasvaa myös Suomessa.
Tulevaisuudessa tärkeässä roolissa tulee olemaan myös teräväpiirtomateriaali, jota aletaan toimittamaan tänä vuonna IPTV-asiakkaille myös Suomessa. Helppokäyttöisen IPTV-sovittimen ja edullisen kuukausimaksun avulla laajakaistaoperaattorit voivat nopeasti kaapata HDTV-asiakkaat, sillä digi-TV:n HDTV-palvelut ovat Suomessa vielä lapsenkengissään Welhon kaapeliverkossa toimivaa palvelua lukuun ottamatta.
Lähteet:
Digitoday
Tietokone

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.