Adobe tekee mediasoittimen

Kaarlo Räihä
16. huhtikuuta, 2007 21:26

National Association of Broadcasters 2007 -tapahtumasta ei puuttunut yllätyksiä, kun Adobe ilmoitti tuovansa Adobe Media Player -mediasoittimen markkinoille vielä tämän vuoden aikana. Adoben uusi mediasoitin toimii itsenäisesti, eikä se siis ole selainlaajennus, joten se tulee kilpailemaan QuickTimen, Windows Media Playerin ja RealPlayerin kanssa samoista markkinaosuuksista.
Sisällöntuottajia kosiskellaan DRM-suojauksilla, joiden avulla videon jakelijat voivat estää mainoksien kelaamisen tai videon luvattoman kopioinnin. Videoille on myös mahdollista tehdä maksullinen tilauspalvelu, joiden avulla sisällöntuottajat voivat helposti myydä ja vuokrata omia videoitaan asiakkailleen. Tämän lisäksi sisällöntuottajat voivat muokata soittimen ulkoasua haluamakseen.
DRM-suojauksille on ollut kysyntää, koska nykyiset Flash-soittimet, joita käytetään mm. YouTubessa eivät sisällä kyseisiä ominaisuuksia. Tämän takia kuka tahansa voi tallentaa videoita palveluista ja levittää niitä eteenpäin, ilman että videopalvelut voivat puuttua asiaan. Tämä seikka on käytännössä estänyt Flash-videoiden myymisen tai vuokraamisen, sillä suurin osa myytävistä videoista halutaan suojata kopiointia vastaan.
Käyttäjille tarjoillaan mahdollisuutta katsella videoita koko ruudulta, mahdollisuutta arvostella videoita ja omaa seurantalistaa sarjoille, jonka avulla mediasoitin lataa oman lempisarjan tai -podcastin uusimmat jaksot koneelle ja ilmoittaa käyttäjälle, kun uudet jaksot ovat katseltavissa.
Käyttäjille uusi mediasoitin on ilmainen. Adobe ei kuitenkaan kertonut koska soittimen beta-versio tulee käyttäjien kokeiltavaksi, mutta lopullinen versio mediasoittimesta pitäisi olla ulkona ennen vuodenvaihdetta. Soittimesta on tulossa omat versiot sekä Windowsille että Mac OS X:lle ja myös Linux versio on tekeillä, mutta sen julkaisu tapahtuu todennäköisesti vasta myöhemmin.
Lähteet:
BBC News
Digital Trends

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.