Analogiset TV-lähetykset tilapäinen ratkaisu sanoo LVM

Kaarlo Räihä
11. huhtikuuta, 2007 12:17

Liikenne- ja viestintäministeriö on tänään tiedottanut ehdoista, joiden mukaan analogiset TV-lähetykset voivat jatkua vielä tämän vuoden elokuun jälkeenkin kaapeliverkossa. Jos digisovittimia on elokuussa alle 85 prosentilla kaapelitalouksista, kaapeliyhtiöt voivat muuntaa digitaalisen signaalin analogiseksi helmikuun 2008 loppuun saakka. Tilanne on enemmän kuin todennäköinen, sillä tällä hetkellä vasta 51 prosenttia kaapelitalouksista omistaa digisovittimen. Ministeriö kuitenkin vakuuttaa että digiaikaan ollaan Suomessa edelleen siirtymässä syyskuun alkuun mennessä.
Analogiset TV-lähetykset eivät kuitenkaan jatku automaattisesti elokuun lopun jälkeen, vaan televisioyhtiöiden on erikseen annettava lupa analogilähetyksiin. YLE ja Nelonen ovat jo suostuneet ohjelmiensa jatkumiseen analogisessa verkossa, joten on todennäköisestä että myös MTV Oy sallii MTV3- ja SubTV-kanavien lähettämisen kaapeliverkossa. Ongelmia saattaa kuitenkin tulla tekijänoikeuslain suhteen, sillä se saattaa rajoittaa digitaalisen signaalin muuttamista analogiseksi. Liikenne- ja viestintäministeriö suosittelee, että televisioyhtiöt ja Kaapelitelevisioliitto selvittävät pikaisesti opetusministeriön kanssa miten tekijänoikeuslaki vaikuttaisi tilanteeseen.
Liikenne- ja viestintäministeriön ratkaisuun on päädytty televisiotoimijoiden kanssa käytyjen neuvotteluiden jälkeen. Liikenne- ja viestintäministeriö toivoo, että pääsääntöisesti digitaalisia lähetyksiä katsottaisiin omalla digisovittimella. Tällä tavalla kuluttajat saavat parhaan tarjonnan ja lisäpalvelut. Ministeriön mukaan analogiset TV-lähetykset ovat vanhentunutta tekniikkaa, joten lähetysten muuntaminen analogisiksi on tilapäinen ratkaisu. Analogisessa lähetyksessä katoavat mm. ylimääräiset tekstitykset ja ohjelmaopas.
Liikenne- ja viestintäministeriön alkuperäinen päätös lopettaa kaikki analogiset TV-lähetykset elokuun lopussa sai viime viikolla kolauksen, kun Yle salli ensin taloyhtiöiden muuntaa digitaalisen signaalin analogiseksi ja tämän jälkeen Yle ja Nelonen ilmoittivat että heidän ohjelmiaan voi lähettää elokuun lopun jälkeen analogisena kaapeliverkossa.
Lähteet:
Digitoday
ITviikko

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.