AACS:n suoja murenee entisestään

Kaarlo Räihä
10. huhtikuuta, 2007 20:18

AACS-kopiointisuojaus sai jälleen uuden iskun, kun Xboxhacker- ja Doom9-foorumeiden käyttäjät löysivät tietoturva-aukon Microsoftin Xbox 360 -pelikonsolin HD DVD -asemasta. Konsolista erillään myytävä asema on liitettävissä myös tietokoneeseen ja pienen tutkistelun jälkeen käyttäjät onnistuivat kehittämään ohjelman, joka kertoo minkä tahansa HD DVD -elokuvan käyttämän AACS-salausavaimen, kun elokuvan vain laittaa asemaan sisään.
Vaikka AACS-kopiointisuojaus on kierretty aikaisemmin, on tämä ensimmäinen kerta kun suojaus kierretään laitteella eikä ohjelmistolla. WinDVD- ja PowerDVD-ohjelmista löytyneet tietoturva-aukot on helppo korjata päivittämällä ohjelma, mutta fyysisten soittimien päivittäminen on hankalampaa. AACS LA voi taistella asiaa vastaan laittamalla kyseisen aseman mustalle listalle, jolloin uudet levyt eivät enää toimi asemassa lainkaan. Pahimmassa tapauksessa kuluttajalla on edessään asema, jolla ei ole tulevaisuudessa mitään käyttöä, koska asema ei toista uusia levyjä, eikä aseman valmistaja suostu korjaamaan tilannetta tai hyvittämään "rikkinäistä" asemaa kuluttajalle.
Blu-rayn tilanne on ainakin toistaiseksi hieman parempi, sillä vastaavaa tietoturva-aukkoa ei ole toistaiseksi löydetty Blu-ray -asemista tai -soittimista. Tilanne saattaa kuitenkin muuttua lähitulevaisuudessa, sillä vastaava toimenpide on ainakin teoriassa mahdollinen myös Blu-ray -asemilla.
Lähteet:
Engadget
Digital Trends

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.