Thaimaalaisten pääsy YouTubeen estetty

Kaarlo Räihä
6. huhtikuuta, 2007 12:36

Thaimaan hallitus on estänyt kansalaistensa pääsyn YouTubeen, koska YouTuben ylläpito ei suostunut poistamaan Thaimaan kuningasta loukkaavaa materiaalia palvelusta. 44 sekuntia kestävässä videossa loukataan Thaimaan hallituksen mielestä kuningas Bhumibol Adulyadejia mm. näyttämällä naisen jalkoja kuninkaan yläpuolella. Jalkoja pidetään halveksittavina ruumiinosina ja niiden näyttäminen pään yläpuolella on buddhalaisten mielestä loukkaavaa. Kuninkaan arvosteleminen on rikos Thaimaassa ja siitä voi saada jopa 15 vuoden vankeustuomion.
Youtuben ylläpitäjät eivät kuitenkaan pidä videota loukkaavana, vaikka monet videota kommentoineet käyttäjät ovat pitäneet videota mauttomana. YouTube miettii kuitenkin parhaillaan miten tilannetta voisi muuttaa parempaan suuntaan, mutta käyttäjien sananvapaus menee tässä tapauksessa etusijalle. Thaimaan viestintäministeri Sitthichai Pookaiyaudom pitää kuitenkin tapausta vakavana loukkauksena kuningasta kohtaan. Ministeri lupasi että thaimaalaiset pääsevät palveluun heti kun kuningasta loukkaava video poistetaan YouTubesta.
Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta kun YouTuben videot ovat aiheuttaneet palvelun sulkemisen tietyissä valtioissa. Aikaisemmin mm. Brasilia ja Turkki ovat rajoittaneet käyttäjien pääsyä YouTubeen koska palvelussa oleva video on loukannut joko yksittäistä henkilöä tai valtiota. Kiellot ovat yleensä loppuneet muutaman päivän sisällä, joten toistaiseksi YouTube on lähes kaikkien käytettävissä. Tulevaisuudessa vastaavien tapauksien määrä saattaa kuitenkin kasvaa, sillä hassujen kotivideoiden lisäksi netin videopalveluissa on myös runsaasti rasistisia ja herjaavia videoita, joita käytetään mm. poliittisten ja uskonnollisten ryhmien välienselvittelyissä.
Lähteet:
BBC News
HS

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.