Koulujen luvaton elokuvien käyttö halutaan kuriin

Kaarlo Räihä
6. huhtikuuta, 2007 14:26

AV-tuottajien tekijänoikeusyhdistys Tuotos ja Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus (TTVK) haluavat saada koulujen luvattoman elokuvien näyttämisen kuriin. Kouluissa esitetään ilman lupaa kaupallisessa videolevityksessä olevia AV-tallenteita, kuten kotimaisia draamasarjoja sekä teatteri-, dokumentti- ja lyhytelokuvia, ilmoittaa Tuotos. Videoita käytetään sekä oppimateriaalina että ajanvietteenä ja Tuotoksen tekemän tutkimuksen mukaan jopa 75 prosenttia kouluissa esitetyistä videoista esitetään luvatta. Esitettävästä materiaalista noin 60 prosenttia on kotimaista tuotantoa.
Aikaisemmin luvatonta näyttämistä on pyritty vähentämään lähettämällä tiedotteita ja ohjeita oikeista toimintatavoista kouluille. TTVK on ottanut myös erikseen yhteyttä niihin kouluihin, joista on tullut ilmoituksia mahdollisista väärinkäytöksistä. Tarvittaessa on esitetty korvausvaatimuksia kouluille, jotka ovat näyttäneet materiaalia ilman lupaa.
"Kotimaisille, usein pienehköille yleisöille suunnatuille av-tuotannoille jokainen esityskorvaus on tärkeä" sanoo Kirsi Niittyinperä, joka toimii Tuotoksen toiminnanjohtajana. "Kouluille ja laitoksille on räätälöity oma lupajärjestelmä, joka kattaa satoja kotimaisia elokuvia ja muita tallenteita. Luvan hinta oppilasta kohden on kaksi euroa kalenterivuodelta ja katselukertojen määrä on rajaton." jatkaa Niittyinperä.
Lupia on kuitenkin haettu vähän, vaikka luvasta ja luvan hankkimisen helppoudesta on tiedotettu runsaasti parin viimeisen vuoden aikana. TTVK:n toiminnanjohtaja Antti Kotilainen pitää oikeustoimia mahdollisena, jos tilanteeseen ei tule muutosta. "Tiedotuksen on toivottu lisäävän lupien hakemista, mutta laiton av-tallenteiden käyttö jatkuu kouluissa aktiivisena. Näin ollen Tuotos ja TTVK harkitsevat jopa oikeustoimiin ryhtymistä" sanoo Kotilainen.
Koulujen ohessa vastuussa ovat kunnat, jotka voisivat hankkia luvat kouluille. Tuotos ei ole kuitenkaan listannut syitä koulujen maksuhaluttomuuteen, joten varsinainen syy maksamattomuuteen jää arvailujen varaan. Koulujen ja kuntien taloudellisten ongelmien lisäksi syynä voi olla mm. haluttomuus maksaa tekijänoikeuskorvauksia opetusmateriaalista, josta koituvien kulujen korvaaminen kuuluisi valtiolle.
Lähteet:
Digitoday
Tuotos (lehdistötiedote)

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.