Analogiset lähetykset jatkuvat todennäköisesti kaapeliverkossa

Kaarlo Räihä
5. huhtikuuta, 2007 13:53

Analogiset TV-lähetykset eivät välttämättä lopu elokuun viimeisenä päivänä, sillä Yle ja Nelonen antavat kaapeliyhtiöiden jatkaa analogisia lähetyksiä vielä tämän jälkeenkin. MTV miettii vielä jatkuvatko sen analogiset lähetykset kaapelissa.
Liikenne- ja viestintäministeriössä ollaan yllättyneitä päätöksistä, sillä nykyisellään digi-TV:n tulevaisuus on näyttänyt valoisalta. "Kyllä se sillä tavalla tuli yllätyksenä, että on tietysti mietitty, että miten tämä prosessi etenee, mutta on samalla myös nähty hyvät peittoluvut. Kansalaisista 61 prosenttia oli hankkinut digiboksin tammikuussa ja antennipuolella jopa 76 prosenttia" sanoi projektipäällikkö Tauno Äijälä. Äijälä uskoo, että ensi viikolla tulevat uudet peittoluvut ovat vieläkin parempia digi-TV:n kannalta ja Äijälä uskoo että jo yli 80 prosenttia kansasta on siirtynyt digiaikaan. Äijälä kuitenkin arvelee että Ylen ja Nelosen uusi päätös hämmentää ihmisiä ja täten laskee myös digiboksien myyntiä ainakin väliaikaisesti.
Ylen ja Nelosen päätös asettaa antenni- ja kaapelitaloudet eriarvoiseen asemaan, sillä antennitalouksien on pakko hankkia digiboksi, jotta TV-lähetysten seuraaminen onnistuisi elokuun viimeisen päivän jälkeen. Ylen hallituksen puheenjohtaja Hannu Olkinuora sanoo, ettei Yle periaatteessa vastusta digisignaalin muuttamista analogiseksi. Olkinuora myöntää kuitenkin, että toteutuessaan digisignaalin purkaminen asettaisi kaapeli- ja antennitaloudet eriarvoiseen asemaan. Ylen päätös ei kuitenkaan poista digisignaalia kaapeliverkosta, joten muutos antaa ainoastaan armonaikaa analogiselle televisiolle. Viime kädessä päätöksen tekee kuitenkin liikenne- ja viestintäministeriö.
Yle salli toissa päivänä taloyhtiöiden keskusdigisovittimet, joiden avulla digitaaliset lähetykset voidaan muuttaa taloyhtiössä analogiseksi ja jakaa normaalisti asukkaille. Kaapelioperaattori Suomen 3KTV Oy tulkitsee että samalla Yle antaa kaapelitelevisioyhtiöille luvat muuttaa digitaalisen signaali analogiseksi ja luvan jaella sitä eteenpäin analogisena asiakkaille, kunhan myös digitaalista signaalia jaellaan asiakkaille. Suomen 3KTV Oy tulee neuvottelemaan kotimaisten kanavien kanssa analogisten kanavien jakelusta omassa kaapeliverkossaan.
Lähteet:
MTV3
Digitoday

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.