Yle sallii taloyhtiöiden keskusdigisovittimet

Lauri Jämsä
3. huhtikuuta, 2007 17:10

Yle sallii taloyhtiöiden asentaa taloihinsa keskusdigisovittimia. Vaikka Yleisradion toimitusjohtaja Mikael Jungner ei suoraan myöntänytkään STT:lle kyseessä olevan linjanmuutos, poikkeaa politiikka kuitenkin Ylen aiemmista mielipiteistä digisignaalin muuntamisesta takaisin analogiseksi.
Aiemmin on käyty keskustelua muun muassa siitä, täytyykö esimerkiksi sairaaloiden hankkia kaikkiin televisioihinsa digisovittimet. Liikenne- ja viestintäministeriö kuitenkin suopui ajatukseen keskusdigimuuntimista. Sairaaloille luvattiin tällöin vain kolmen vuoden jatkoaika, ja erivapaus rajattiin koskemaan pelkästään potilastilojen televisioita.
Ylen sallimat keskussovittimet muuntavat siis taloon tulevan digitaalisen signaalin takaisin perinteiseen muotoon, joten televisiolähetyksiä pystyy katselemaan kotioloissa ilman erillistä sovitinta. Kaikkiin talouksiin on kuitenkin välitettävä myös digitaalinen signaali.
Liikenne- ja viestintäministeriön mukaan Yle on muuttanut tulkintaansa taloyhtiön rakennuksiin asennettavista keskusdigisovittimista yhtiölle kuuluvan päätösvallan mukaisesti. Jos taloyhtiöt ovat halukkaita käyttämään myönnettyä vapauttaan, niiden on varauduttava kuluihin ja vastuukysymyksiin, todetaan ministeriön tiedotteessa.
Ylen mukaan rinnakkaiset signaalit aiheuttavat taloyhtiöille merkittäviä lisäkuluja. Isännöintiliitossa epäilläänkin, että suuri osa taloyhtiöistä ei ole aikeissa hankkia rakennuksiinsa analogisen aikakauden tekohengityssovittimia. Taloyhtiöiden asukkaiden mielipiteet voikin olla vaikea saada keskussovittimen kannalle, koska suuri osa on jo hankkinut digisovittimia koteihinsa.
Suomessa on noin 40 000 omaan antenniverkkoon perustuvaa taloyhtiökohtaista jakeluverkkoa sekä 40 000 taloyhtiötä, jotka ovat suoraan asiakasyhteydessä kaapelitelevisioyhtiöihin. Keskusdigisovittimien hinnat vaihtelevat 500 eurosta 2000 euroon.
Analogiset televisiolähetykset lopetetaan Suomessa 31. elokuuta 2007.

Lähteet:
STT
Digitoday
Tietoviikko

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.