Nelonen lähettää mobiili-TV -ohjelmia ilman tekijänoikeuskorvauksia

Kaarlo Räihä
2. huhtikuuta, 2007 15:29

Vaikka TV-kanavat ja tekijänoikeusjärjestöt ovat nahistelleet mobiili-TV:n tekijänoikeusmaksuista, ei se ole estänyt ohjelmien lähettämistä. Nelonen on ainut valtakunnallinen tv-kanava, jolla pyörii ympärivuorokautinen lähetys 3G-verkossa. Nelonen lähettää ohjelmaa vaikka tekijänoikeusmaksuista ei ole päästy vielä sopuun.
Nelosella uskotaan ettei mitään sopimuksia tarvita. "Emme ole erikseen sopineet lähetysoikeuksista, koska emme tunne olevan tarvetta maksaa erikseen niin kauan kuin puhutaan yhden sisällön muuttumattomasta ja samanaikaisesta lähettämisestä" sanoo Nelosen kehityspäällikkö Kaapo Seppänen. Seppäsen mielestä enemmän neuvoteltavaa on edessä kansainvälisten TV-yhtiöiden kanssa, sillä ohjelmien levityssopimukset saattavat kieltää ohjelman levittämisen 3G-verkoissa. "Otamme tässä riskiä, koska uskomme olevamme oikeassa" puolustaa Seppänen nykyistä tilannetta.
Nelosen ohjelmia voivat katsoa Soneran tai Elisan matkapuhelinasiakkaat, joilla on käytössään 3G-puhelin. Seppäsen mukaan katsojamäärät liikkuvat tuhansissa, mutta alle kymmenissä tuhansissa per kuukausi. Taloudellisesti katsojamäärät ovat liian pieniä valtakunnallisille TV-kanaville, joten myös Nelosta kiinnostaa DVB-H -tekniikan mahdollisesti tuomat katsojamäärät. DVB-H:n yleistyminen vaatii kuitenkin edullisia katselulaitteita ja sisältöä, joten DVB-H:n suosio ei ole taattu vaikka TV-kanavat ja tekijänoikeusjärjestöt pääsisivätkin sopimukseen tekijänoikeuskorvauksista.
Seppänen huomauttaa että Digitalta ostettava DVB-H -verkkokaista ei ole ilmaista, joten satojen tuhansien eurojen vuosittaisille panostuksille löytyy helposti myös muita käyttökohteita, jos DVB-H ei saa kansan suosiota. Seppänen ei kuitenkaan tyrmää DVB-H:n tulevaisuutta. "Olemme valmiit kuitenkin ottamaan jonkin verran etunojaa ja investoimaan mobiili-TV:hen" sanoo Seppänen.
Tällä hetkellä mobiili-TV:n tulevaisuus lepää kuitenkin Gramexin, Teoston ja ÄKT:n varassa. Kolmikko on ainakin toistaiseksi sitä mieltä ettei DVB-H -verkkoa voida säätää kokonaan tekijänoikeusmaksuttomaksi, koska verkkoon saattaa tulla uusia kanavia ja ohjelmia, joista ei makseta korvauksia ennestään. Opetusministeriö on luvannut sovitella TV-kanavien ja tekijänoikeusjärjestöjen neuvotteluita ja toivottavasti osapuolet pääsevät pian sopimukseen.
Lähde:
Tietokone

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.