EMI:n tarjonta myyntiin ilman DRM-suojauksia

Kaarlo Räihä
2. huhtikuuta, 2007 12:39

Aprillipäivästä toipuminen on monella vielä kesken, mutta EMI ei jäänyt odottelemaan varsinaisen uutispommin julkaisua, kun se ilmoitti tänään julkaisevan kaikki musiikkikappaleensa myyntiin ilman DRM-suojauksia. EMI on maailman kolmanneksi tai neljänneksi suurin levy-yhtiö laskentatavasta riippuen, joten mullistus on suuri musiikkimarkkinoilla, joilla on totuttu suurten levy-yhtiöiden myyvän ainoastaan DRM-suojattua musiikkia. EMI:n lehdistötilaisuudessa oli paikalla myös Applen toimitusjohtaja Steve Jobs, joka saamiensa kiitosten lisäksi kiitti myös EMI:ä vuosia jatkuneesta yhteistyöstä.
Vähemmän yllättäen Applen iTunes Store -musiikkikauppa on ensimmäinen kauppapaikka, joka aloittaa DRM-suojaamattomien kappaleiden myymisen. DRM-suojauksien poistumisen ohella, myös kappaleiden käyttämä tallennustila on tuplattu, joten ainakin teoriassa uudet kappaleet kuulostavat edeltäjiään paremmalta. Pieni takaisku on kuitenkin tullut hinnassa, sillä ilman DRM-suojausta yksittäisen kappaleiden hinta on $1,29/€1,29/£0,99 kun vastaavat DRM-suojatut kappaleet maksavat $0,99/€0,99/£0,79. Albumeiden hintaan ei tule muutosta ja DRM-suojatut albumit katoavat myynnistä. Vanhat DRM-suojatut albumit voi päivittää DRM-suojaamattomiin versioihin $0,30/€0,30/£0,20 kappalehintaan, eli 12 raitaa sisältävän albumin päivityshinnaksi tulee 3,60 euroa. Musiikin ohella DRM-suojaukset poistuvat myös EMI:n musiikkivideoista, joiden hintakin pysyy samana iTunes Storessa.
Applen musiikkikauppa ei ole kuitenkaan ainoa ostopaikka ja tulevien viikkojen aikana myös muut musiikkikaupat pääsevät myymään EMI:n musiikkia ilman DRM-suojauksia. Kappaleita ja albumeita tulee mahdollisesti myyntiin myös häviöttömästi pakattuna, jolloin myös kultakorvat voivat ostaa ja ladata levynsä laillisesti netistä.
EMI ei kuitenkaan luovu kokonaan DRM-suojauksien käytöstä, vaan niitä tullaan edelleen käyttämään esim. kuukausimaksullisissa palveluissa. DRM-suojauksien poistaminen tulee asettamaan paineita muille suurille levy-yhtiöille ja tulevina kuukausina nähdään onko EMI:n päätös myös taloudellisesti kannattava. EMI:llä uskotaan että DRM-suojaamattoman musiikin myyminen tulee nostamaan myyntiä huomattavasti. Päätös ilahduttanee myös monia kannettavien mediasoitinten valmistajia ja käyttäjiä, joiden ei tarvitse ainakaan EMI:n suhteen miettiä mediasoittimen ja kauppapaikan yhteensopivuutta musiikkia ostaessaan.
Lähde:
EMI (lehdistötiedote)

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.