Nokian Anssi Vanjoki arvostelee kovin sanoin tekijänoikeusjärjestöjä

Kaarlo Räihä
30. maaliskuuta, 2007 9:37

Nokian Multimedia-toimialan johtaja Anssi Vanjoki arvostelee tekijänoikeusjärjestöjä ankarasti kännykkätelevision kehityksen pysäyttämisestä. "Ahneet tekijänoikeusjärjestöt ovat pysäyttäneet kehityksen" sanoi Vanjoki tänään teleoperaattori Elisan lehdistötilaisuudessa, jossa pohdittiin mm. 3G-verkkojen ja matkapuhelimien tulevaisuutta. Paikalla olivat Nokian lisäksi Nelonen, Veikkaus, Google Finland, Ilmatieteen laitos, RedLynx, Small Planet, ConnectedDay ja MCN.
Vanjoen arvostelu on helppo ymmärtää, sillä kiista digitaalisten televisiolähetysten välittämisestä samanaikaisesti matkapuhelimeen on jatkunut viime kesästä asti. Tekijänoikeusjärjestöt Gramex, Teosto ja ÄKT haluavat niin sanotun tuplakorvauksen, jossa uuden jakelutavan myötä yritysten on maksettava tekijänoikeuskorvaukset erikseen jokaisesta uudesta jakelukanavasta, vaikka he ovat maksaneet tekijänoikeuskorvaukset jo kertaalleen esittäessään ohjelman esim. televisiossa.
"Miksi pienemmästä television näyttöruudusta pitäisi syntyä uusia teollisia oikeuksia" kysyi Vanjoki yleisöltä. Yleisradio on ottanut asiaan tiukan linja ja se ei aio lähteä tarjoamaan ohjelmiaan kännykkätelevisioon, jos ehtona on tuplakorvauksien maksaminen. Ylen ja muiden isompien tahojen haluttomuus lähteä mukaan kännykkätelevision kehittämiseen näkyy myös laitteiden kysynnässä. Ilman kysyntää ei myöskään ole markkinoita, joka harmittaa erityisesti Nokiaa, joka on panostanut voimakkaasti DVB-H ratkaisuihin.
Asiaan on toivottavasti tulossa muutos, kun opetusministeriö ryhtyy sovittelemaan tilannetta. Tietoyhteiskuntastrategian uudessa jalkauttamissuunnitelmassa yhteisen sävelen löytäminen on korkealla prioriteetilla, joten toivottavasti kännykkätelevision tulevaisuus on valoisampi.
Lähteet:
Digitoday
Kauppalehti Online

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.