Mobiili-TV ei ole nopeaa rahaa operaattoreille

Kaarlo Räihä
29. maaliskuuta, 2007 13:19

Vaikka mobiili-TV:n suosio tulee kasvamaan huomattavasti tulevien vuosien aikana ei siitä kuitenkaan tule kultakaivosta operaattoreille tai TV-yhtiöille sanoo tutkimusyhtiö Gartner. Gartner perustelee kantaansa ihmisten kiinnostuksella mobiili-TV:n käyttöön. Mobiili-TV:n suosion kasvu kun Gartnerin mielestä perustuu suureksi osaksi siihen että matkapuhelinoperaattorit pistävät mobiili-TV:n kylkiäisenä mukaan. Noin 30 prosenttia kuluttajista on varsinaisesti kiinnostunut maksamaan ylimääräistä mobiili-TV:stä, loput olettavat saavansa sen kaupanpäällisenä.
Maksuhaluttomuuden myötä maksukanavien tulevaisuus ei matkapuhelimissa näytä kovin valoisalta. Gartnerin mukaan ainoa tapa tienata rahaa mobiili-TV:llä on tarjota ohjelmia ilmaisena ja rahoittaa ne sitten mainoksien avulla. Suurella katsojamäärällä on myös helpompi houkutella mainostajia mukaan tulevaisuudessa, joten pikaisten voittojen tavoitteluun ei operaattoreiden kannata lähteä Gartnerin mukaan.
Mobiili-TV tulee kuitenkin keräämään mukaansa useita yrityksiä, sillä Gartnerin arvioiden mukaan katsojamäärät lähes kymmenkertaistuvat kolmessa vuodessa ja vuonna 2010 mobiili-TV:n sisällöstä nauttii jo noin 500 miljoonaa ihmistä ympäri maailmaa. Näistä noin 70 prosenttia vastaanottaa TV-lähetyksiä matkapuhelinverkon kautta ja loput DVB-H:n tai vastaavan tekniikan avulla. Rahallisesti mobiili-TV:n pitäisi tuottaa noin 25 miljardia dollaria voittoa vuonna 2010. Nopeinta kasvu tulee olemaan Japanissa ja perässä seuraa Länsi-Eurooppa.
Lähteet:
Prosessori
Moneycontrol India

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.