Tietoyhteiskuntastrategia jälleen ajankohtainen

Kaarlo Räihä
28. maaliskuuta, 2007 7:54

Tietoyhteiskuntastrategia on tulossa jälleen ajankohtaiseksi uuden eduskunnan aloittaessa työnsä. Tärkeimpien asioiden joukossa ovat tekijänoikeudet ja tietotekniikan kotitalousvähennykset, kun viime syksynä julkistettua strategiaa ryhdytään siirtämään paperilta todellisuuteen.
Tekijänoikeuksia koskevat toimintamallit ja lainsäädäntö on tarkoitus uudistaa vastaamaan tietoyhteiskuntakehityksen tarpeita. Uudistuksilla koetetaan myös tukea kotimaisia sisällöntuottajia. Erityisesti aiotaan ratkaista monikanavajakeluun liittyvät kysymykset ja ongelmat, jotka ovat mm. jarruttaneet mobiili-tv:n kulkua ja lopettaneet Ylen nettiradiolähetykset, sillä tekijänoikeuskorvauksien maksaminen useampaan kertaan samasta sisällöstä ei ole miellyttänyt sisällön jakelijoita. Opetusministeriö on luvannut toimia sovittelijana sisällöntuottajien ja palveluntarjoajien neuvotteluissa, jotta jonkinnäköiseen sopimukseen päästäisiin mahdollisimman vaivattomasti.
Kotitalousvähennyksien avulla kotona teetetyn työn kustannukset voi osittain vähentää verotuksessa, joka tietotekniikan kohdalla toivottavasti alentaisi kynnystä hankkia ja päivittää mm. talon verkkoyhteyksiä.
Strategian jalkauttamissuunnitelmassa on monta muutakin kohtaa, joista mm. toimenpide-esitys 59 kiinnostanee monia, sillä sen on tarkoitus nostaa internet-yhteyksien nopeuksia Suomessa. "Kansalliseksi tavoitteeksi asetetaan, että kotitalouksille, yrityksille ja julkisen sektorin organisaatioille on kattavasti tarjolla 100 Mb/s laajakaistayhteyksiä. Asian toteuttamisen varmistamiseksi laaditaan kansallinen toimintasuunnitelma. Uudisrakennuksissa ja peruskorjauskohteissa laajennetaan valokuidun käyttöä, jolloin päästään aina 1 Gb/s yhteyksiin."
Lähteet:
Tietokone
Strategian jalkauttamissuunnitelma (PDF)

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.