RIAA:n haaste newyorkilaisäitiä vastaan kompastelee

Ilkka Ketola
23. maaliskuuta, 2007 11:56

Levyteollisuuden etujärjestö RIAA ei pääse luikertelemaan ulos haasteestaan newyorkilaista Patricia Santangeloa vastaan. Jutun tuomari päätti alkuviikosta, että Santangelolla on oikeus selvittää tavalla tai toisella laillinen asemansa oikeuden silmissä.
Tuomari jätti RIAA:lle kaksi vaihtoehtoa: järjestö voi joko edetä oikeuteen tai pyytää oikeutta hylkäämään jutun varauksin. Molemmat vaihtoehdot ovat RIAA:n kannalta epäedullisia ja saattavat RIAA:n piratismista epäiltyihin kohdistuneen syytekampanjan huonoon valoon.
Vuonna 2005 RIAA haastoi Santangelon oikeuteen ja tarjosi tälle, kuten kaikille n. 13 000 muullekin haasteen saaneelle, mahdollisuutta sopia tapaus oikeuden ulkopuolella 7 000 dollaria vastaan. Santangelo kuitenkin totesi, ettei ole tehnyt mitään väärää ja halusi viedä jutun oikeuskäsittelyyn asti. Esikäsittelyissä RIAA:lla on ollut ongelmia toimittaa pyydettyjä konkreettisia todisteita tapahtuneista rikoksista.
Mikäli juttu etenee oikeuteen, uskotaan Santangelon puolustuksella olevan hyvät mahdollisuudet osoittaa päämiehensä syyttömyys tekijänoikeusrikkomukseen. RIAA:n kannalta yhtä noloa olisi syytteestä luopuminen ja korvauksiin suostuminen, sillä se osoittaisi yhtä lailla viiden lapsen äidin olleen syytön.
Mikäli juttu päädytään hylkäämään varauksin, ei RIAA saa nostaa samoilla perusteilla syytettä samassa asiassa. Lisäksi järjestö joutuu maksamaan syytetyn kertyneet oikeuskulut. Todennäköisesti päätös vaikuttaisi myös RIAA:n vuoden 2006 marraskuussa Santangelon lapsia Michelleä ja Robertia vastaan nostamiin juttuihin.
Tuomarin mainitsee lausunnossaan, että tästä kaksi vuotta vanhasta jutusta on kaivettu esiin merkittävä määrä faktoja. Näiden tietojen perusteella syytteen nostajan pitäisi nyt päättää, haluavatko he jatkaa syytteensä eteenpäin viemistä vai eivät, eli katsovatko he Santangelon yhä syylliseksi.
Tuomarin päätöslauselman nähnyt Betanews tulkitsee tuomarin sivun mittaisen päätöslausunnon lähes RIAA:ta toruvaksi, mikä voi kieliä tuomarin kärsivällisyyden loppumisesta. Lisäksi tuomari torjui väitteet siitä, että syytetty Santangelo olisi tarkoituksellisesti väheksynyt tietokoneosaamistaan. "Olisin järkyttynyt, mikäli syytetty ei olisi viimeisen kahden vuoden aikana oppinut uutta tietokonetekniikasta", tuomari totesi.
Lähde:
BetaNews

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.