Applen iTunes kohtaa vastustusta myös EU:ssa

Kaarlo Räihä
12. maaliskuuta, 2007 13:59

Vaikka Applen iTunes on maailman suosituin mediakauppa myyntimäärissä mitattuna, ei iTunesin tulevaisuus näytä kovin ruusuiselta Euroopassa. Aiemmin mm. Saksan, Ranskan, Suomen ja Norjan kuluttajaviranomaiset ovat ottaneet kantaa Applen tapaan sitoa iTunesista ostetut mediatiedostot vain Applen omiin tuotteisiin. Täten kyseisten tiedostojen toistaminen ei onnistu kuin Applen iPod-soittimissa sekä tietokoneella iTunes-ohjelmalla. Tämä seikka on lisännyt iPodin myyntiä ja täten tuonut suurimman osan Applen mediapuolen tuloista, sillä mediatiedostojen myymisen katteet ovat erittäin pienet ja suurimman osan rahoista vievät levy-yhtiöt ja elokuvastudiot.
Nyt myös EU:n kuluttajansuojakomissaari Meglena Kuneva on kommentoinut tilannetta. "Onko sinun mielestäsi oikein, että cd-levyt soivat kaikissa cd-soittimissa, mutta Itunes-kappale soi vain Ipodissa? Minun mielestäni ei ole. Jonkin on muututtava" totesi Kuneva saksalaiselle Focus-viikkolehdelle. Lausunto on Kunevan oma kanta asiaan, ei siis koko komission näkemys, mutta Kuneva tuskin on yksin mielipiteensä kanssa.
Applelle tilanne on hankala, jos EU lähtisi yksimielisesti ajamaan samaa linjaa olisi Applella vaihtoehtoina joko sallia kappaleiden toistaminen myös muissa mediasoittimissa tai vetää iTunes-mediakauppa pois Euroopan markkinoilta. Ainoa varma tapa taata kappaleiden toistuminen muissa mediasoittimissa olisi DRM-suojauksien poistaminen kokonaan myytävistä mediatiedostoista. Tämä on myös asia, jota Applen johtaja Steve Jobs halusi avoimessa kirjeessään, jonka hän julkaisi viime kuussa.
Muutos koskisi myös muita mediakauppoja, jotka myyvät tiedostojaan DRM-suojattuina. Isoille levy-yhtiöille uudistus olisi suuri mullistus sillä kaikki suuret levy-yhtiöt myyvät musiikkiaan käytännössä ainoastaan DRM-suojattuina. Seuraava etappi Applen osalta on lokakuun ensimmäinen päivä, johon mennessä Applen on tehtävä asiaan muutos Norjassa tai se joutuu oikeuteen.
Lähteet:
Tietokone
Sci-Tech Today

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.