Ranska tarkentaa tekijänoikeusrikkomuksista saatavia rangaistuksia

Kaarlo Räihä
11. maaliskuuta, 2007 16:15

Ranskan hallitus on parhaillaan miettimässä muutoksia nykyiseen tekijänoikeuslakiin. Nykyinen laki on monen mielestä liian ankara, sillä teoriassa internetin kautta tapahtuvasta tekijänoikeusrikoksesta voi saada kolme vuotta vankeutta ja 300 000 euroa sakkoja. Oikeusministeriö onkin ehdottanut nykyiseen lakiin tarkennuksia, joiden avulla tekijänoikeuksien rikkojille tulisi kohtuulliset tuomiot suhteutettuna tehtyyn rikokseen.
Maksimirangaistus ei muutu, mutta tulevaisuudessa se olisi tarkoitettu niille, jotka tekevät, jakelevat tai mainostavat P2P-ohjelmia, joiden ainoa käyttötarkoitus on tekijänoikeuksien rikkominen. Tarkennuksissa on myös eroteltu "lailliset" ja "laittomat" P2P-ohjelmat, mutta itse laissa ei ole kerrottu miten nämä kaksi aluetta erotellaan. Tämän vuoksi asiasta tarvittaisiin ennakkotapaus, jonka avulla tulevaisuudessa olisi helpompi tietää missä lain raja menee ja millaisia P2P-ohjelmia voi tehdä ja jaella.
Kaikkien muiden osalta maksimirangaistukset pienenevät. Rangaistuksen kriteereinä ovat mm. onko kyseessä ensimmäinen kerta kun tekijä jää kiinni, kuinka paljon hän latasi tai lähetti materiaalia muille, onko tekijänoikeusrikos tapahtunut ennen tuotteen virallista julkaisua ja onko käyttäjä itse jakanut tiedoston P2P-verkkoihin vai onko P2P-ohjelma tehnyt sen automaattisesti. Pelkästä tiedostojen lataamisesta ei myöskään saa vankeutta vaan siitä selviää sakoilla.
Tiedostojen jakajaa voi odottaa vankeusrangaistus, mutta sekin on epätodennäköistä, sillä tähän mennessä Ranskassa on annettu vain muutama ehdollinen vankeusrangaistus tekijänoikeusrikkomuksista. Sakot ovat myös jääneet pieniksi, sillä kaikki tuomitut ovat saaneet alle 3 000 euron sakkorangaistuksen. Kulttuuriministeriö on jopa ehdottanut luvattomasta lataamisesta sakkokatoksi 38 euroa per lataus ja vastaavasti luvattomasta tiedostojen jakamisesta 150 euroa.
Lähde:
Slyck

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.