Turkkilaisten pääsy YouTubeen estetty

Kaarlo Räihä
8. maaliskuuta, 2007 8:35

Turkkilainen oikeusistuin on määrännyt ettei turkkilaisia saa päästää YouTube-videopalveluun. Päätöksen syynä on turkkilaisten ja kreikkalaisten Youtube-käyttäjien keskinäinen loukkaustenvaihto, joka meni paikallisen syyttäjän mukaan liian pitkälle. YouTubeen oli ilmestynyt videoita, joissa loukataan sekä Turkkia että Turkin tasavallan perustajaa ja ensimmäistä presidenttiä Mustafa Kemal Atatürkia. Turkin lain mukaan Atatürkin ja turkkilaisuuden loukkaaminen on rikos, josta voi saada vankeusrangaistuksen, joten syyttäjän esitys meni oikeudessa läpi kohtuullisen vaivattomasti vaikka Youtube poisti närkästystä aiheuttaneita videoita palvelustaan.
Kiellon toteuttaminen on helppoa, sillä lähes kaikki maan internet-yhteydet ovat valtion omistaman Turk Telecomin hallussa. Turkkilaisten ja kreikkalaisten vihanpito YouTubessa tuskin laantuu, sillä välityspalvelimien avulla turkkilaiset voivat tarkastella YouTuben sisältöä aivan normaalisti. Ilman välityspalvelinta YouTubeen ei ole pääsyä ja YouTuben tilalla näkyy vain teksti "Access to www.youtube.com site has been suspended in accordance with decision no: 2007/384 dated 06.03.2007 of Istanbul First Criminal Peace Court". Turk Telecomin johtaja Paul Doany ei ota kantaa siihen oliko päätös oikea, mutta sanoo että oikeuden päätöstä noudatetaan niin kauan kuin se on voimassa.
Turkki ei ole ensimmäinen valtio, joka on asettanut rajoitteita YouTuben käytölle. Aikaisemmin mm. Brasilia ja Australia ovat rajoittaneet YouTuben käyttöä. Vaikka YouTube on suosituin videopalvelu ei se ole ainut videopalvelu ja vastaavat päätökset saattavat olla haitallisia palvelun maineelle. Internetissä on nykyään satoja videopalveluita, joten yhden palvelun sulkeminen ei tuo tilanteeseen muutosta, koska käyttäjät voivat siirtyä muihin vastaaviin palveluihin.
Lähteet:
Tietokone
BBC

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.