Myös Yhdysvaltoihin tulossa tekijänoikeuskorvaukset nettiradioille

Kaarlo Räihä
3. maaliskuuta, 2007 20:53

Copyright Royalty Board (CRB) on saanut päätettyä tekijänoikeuskorvauksista, joita Yhdysvaltalaisten nettiradioiden tulee maksaa tulevaisuudessa. Jutun varsinainen voittaja oli SoundExchange, jonka idea korvauksien maksamisesta kuuntelija- ja kappalemäärien mukaan vei lopulta voiton prosenttimääräisestä korvauksesta. SoundExchange on RIAA:n luoma organisaatio, joka kerää tekijänoikeuskorvauksia musiikin soittamisesta digitaalisissa jakeluverkoissa. Tänä vuonna korvausta joutuu maksamaan 0,0011 dollaria per soitettu musiikkikappale per kuulija. Maksu kasvaa vuosittain ja vuonna 2010 korvaus on 0,0019 dollaria. Hinta vaikuttaa todella edulliselta, mutta lyhyehkö laskutoimitus osoittaa että asia ei ole näin.
Keskiverto asema soittaa tunnissa noin 16 musiikkikappaletta. Jos asemalla on joka tunti noin 1 000 kuuntelijaa tekee se korvaussummaksi 0,0011 x 16 x 1000 = 17,60 dollaria tunnilta. Tällöin radioasema, joka soittaa musiikkia vuorokauden ympäri joutuisi maksamaan päivässä 422,40 dollaria tekijänoikeuskorvauksia. Vuoden aikana tämä tekee 154 176 dollaria. Vuonna 2010 vastaava summa olisi 266 304 dollaria. Isoilla asemilla myös korvaussummat ovat suurempia. AOL Radio Networkin nykyisiä kuuntelijalukuja laskennassa hyödyntäen tulee AOL:n maksettavaksi noin 20 miljoonan dollarin tekijänoikeusmaksut viime vuodelta, sillä maksut määrättiin takautuvasti kaikille nettiradioille myös vuodelle 2006. Tämä seikka itsessään saattaa ajaa useamman Yhdysvaltalaisen nettiradion konkurssiin.
Aivan pienemmille asemille uudistus ei tuo yhtä kovia korvauksia, sillä alle 159 140 kuuntelijatuntia kuussa keräävät asemat joutuvat maksamaan tekijänoikeuskorvauksia vain 500 dollaria vuodessa. Nykyinen päätös suosii musiikkikappaleita, joiden kesto on tavallista pidempi, joten asemat voivat säästää rahojaan soittamalla pidempiä kappaleita. Tämän lisäksi nettiradiot voivat laskea kulujaan korvaamalla osan musiikista puheella tai tekijänoikeusvapaalla musiikilla. Muutosten tekeminen tulee kuitenkin olemaan monelle asemalle liian iso pala purtavaksi, joten monen nettiradion kohtalo on vaakalaudalla. Tekijänoikeuskorvaukset eivät ole vielä lainvoimaisia, mutta ilman mittavaa kampanjointia CRB:n päätöksen kumoaminen tai korvauksien alentaminen tulee olemaan hankalaa.
Lähteet:
RAIN
Save Internet Radio
Radio Ink

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.