Yle ei ollut kiinnostunut Sapporon teräväpiirtolähetyksistä

Kaarlo Räihä
26. helmikuuta, 2007 11:17

Suomessa teräväpiirtolähetykset ovat vielä harvinaisia, sillä niitä voi katsella vain rajoitetusti kaapeliverkon tai satelliitin kautta. Teräväpiirtotelevisioita on Suomessa jo kohtuullisen monessa kotitaloudessa, mutta niiden tärkein ominaisuus eli tarkempi kuva jää hyödyntämättä. HD DVD ja Blu-ray -soittimet ovat toistaiseksi harvinaisia, joten HDTV:n hyödyntäminen vaatii käytännössä Welhon HDTV-palvelun hankkimista, uuden sukupolven pelikonsolia tai tietokonetta.
Teräväpiirtolähetyksiä ovat monet toivoneet myös Suomessa lisää, mutta tällä hetkellä tilanne vaikuttaa heikolta. Canal Digital olisi halunnut välittää Sapporon MM-kisojen ohjelmaa teräväpiirtolähetyksinä myös Suomessa, mutta Yle ei ollut kiinnostunut asiasta. Canal Digital olisi välittänyt lähetyksiä satelliitin kautta samalla tavalla kuin se tekee Ruotsissa SVT:lle, jonka SVT HD -satelliittikanavan kautta näkyy päivittäin kaksi-kolme tuntia teräväpiirtolähetyksiä 720p resoluutiolla.
MM-kisojen aamulähetyksen ja iltakoosteen välillä on täyteohjelmaa, jossa kerrotaan muun muassa television kehityksestä Ruotsissa, tulevista HD-lähetyksistä ja verrataan tavallista televisiokuvaa teräväpiirtokuvaan. Yle on kuitenkin panostanut Sapporon MM-kisojen ohjelmaan internetin puolella, jossa onnistuu sekä kisojen seuraaminen suorana että koosteiden katselu suomalaisten urheilijoiden suorituksista.
Valtikka on nyt Ylellä, joka voisi vauhdittaa teräväpiirtolähetysten aloittamista Suomessa, mutta HDTV ei ainakaan tällä hetkellä ole Ylen prioriteettilistan kärkipäässä. Suomessa ei myöskään ole myynnissä kuin muutama digiboksi teräväpiirtotuella, koska Viestintävirasto ei ole päättänyt vielä miten teräväpiirto-ohjelmat tulisi lähettää.
Lähde:
ITviikko

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.