160 gigatavun flash-kiintolevy markkinoille

Lauri Jämsä
26. helmikuuta, 2007 14:47

Flash-kiintolevyt ovat pikkuhiljaa tulossa kilpailemaan perinteisten kiintolevyjen rinnalle erityisesti kannettavien tietokoneiden markkinoilla. Myös huhut siitä, että Apple korvaisi iPod-soittimiensa kiintolevyt flash-tekniikkaa hyödyntävillä vielä tämän vuoden puolella, vauhdittaa varmasti myös osaltaan hintojen laskua ja nopeuttaa isojen flash-levyjen kuluttajamarkkinoille saapumista.
Flash-tekniikan käyttäminen vähentää kannettavien laitteiden rikkoontumisriskiä oleellisesti, koska levyt eivät sisällä liikkuvia osia perinteisten kiintolevyjen tapaan. Varsinkin kiintolevylliset MP3-soittimet sekä kannettavat tietokoneet hyötyvät tekniikasta juurikin varmatoimisuuden osalta, mutta myös pienemmän virrankulutuksen takia.
Adtron on esitellyt 2,5 tuuman flash-levyjä muutamassa eri kokoluokassa. Uusina tulokkaina valikoimassa ovat 32Gt-, 96Gt- sekä 160Gt-versiot. Nopeudessa ei ole myöskään tingitty ja flash-asemille luvataankin lukunopeudeksi 65Mt/s sekä kirjoitusnopeudeksi huimat 55Mt/s. Perinteisiin kiintolevyihin verrattaessa, varsinkin pienempiin kannettavissa tietokoneissa käytettäviin 2,5 tuuman versioihin, ei luvatuissa luku- ja kirjoitusnopeuksissa ole ollenkaan valittamisen aihetta. 55Mt/s kirjoitusnopeus selättääkin suurimman osan nykykiintolevyistä leikittä.
Flash-kiintolevyt löytänevät tiensä aikanaan myös erinäköisiin viihdetekniikkasovelluksiin, varsinkin siirrettäviin ratkaisuihin. Monet varmasti odottavatkin jo innolla hintojen laskua järkevälle tasolle, että pääsisivät eroon epävarmoista, äänekkäistä, hitaista ja virtasyöpöistä mekaanisista kiintolevyistä.

Lähteet:
The Inquirer
Taume.com
Adtron

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.