BitTorrentin mediakauppa aukeaa huomenna

Kaarlo Räihä
25. helmikuuta, 2007 13:25

BitTorrentin uusi BitTorrent Entertainment Network aukeaa huomenna yli 5 000:n tuotteen voimin. Valikoimista löytyy elokuvia, TV-sarjoja, pelejä ja musiikkivideoita. Suurin valikoima löytyy elokuvista, joita tulee vuokrattavaksi yli 3 000 eri nimikettä. Twentieth Century Foxin, Paramountin, Warner Brothersin ja Metro-Goldwyn-Mayerin tarjonnan lisäksi palvelusta pitäisi löytyä myös tuntemattomampien studioiden tuotoksia. Uutuuselokuvien kuten Superman Returns vuokrahinta on 3,99 dollaria ja vanhempien elokuvien kuten Reservoir Dogs vuokrahinta on 2,99 dollaria. Vuokraajalla on 30 päivää aikaa aloittaa vuokratun elokuvan katselu. Katselun alettua elokuvaa voi katsoa seuraavan 24 tunnin sisällä niin monta kertaa kuin haluaa. Tämän jälkeen elokuvan vuokraus päättyy.
Elokuvat ja TV-sarjat on suojattu Microsoftin DRM-tekniikalla, joten niiden katselu onnistuu vain Windows Media Playerillä. TV-sarjojen kuten 24 ja Bones jaksot maksavat 1,99 dollaria kappaleelta ja ne saa pysyvästi omistukseen, mutta jaksojen katselu onnistuu vain yhdeltä tietokoneelta. "Yhteistyökumppanimme vaativat DRM-suojauksien käyttöä" sanoi BitTorrentin toiminnanjohtaja Ashwin Navin. "He ovat aluksi varovaisia uuden liiketoimintamallin kanssa, mutta kun kysyntä kasvaa niin uskon että he tulevat tarjoamaan sisältöä myös ilman DRM-suojauksia" jatkoi Navin.
BitTorrentilla on myös mahdollisuus tarjota elokuvia ostettavaksi, mutta toistaiseksi elokuvastudioiden asettamat hintarajat ovat olleet liian korkeita. Navin haluaa pitää hinnat mahdollisimman kuluttajaystävällisinä, joten ostettavia elokuvia ei ainakaan toistaiseksi nähdä tuotevalikoimassa. BitTorrentin suurin haaste tulee olemaan käyttäjien tottumuksien muuttamisessa, sillä monet torrent-ohjelmien käyttäjät ovat tottuneet ilmaiseen sisältöön. BitTorrentilla on myös Yhdysvalloissa useita kilpailijoita kuten MovieLink, Amazon Unbox, Apple iTunes ja Xbox Live Marketplace.
BitTorrentin suurin etu on torrent-tekniikan tuoma latausnopeus, jonka avulla käyttäjät saavat ladattua ostamansa tuotteet nopeammin kuin muissa vastaavissa palveluissa. Myös palvelun ylläpitokustannukset laskevat, koska BitTorrentin ei tarvitse itse maksaa kaikkea liikennöintiä vaan asiakkaat jakavat samalla lataamiaan tiedostoja ja vähentävät näin BitTorrentin kauppapaikan rasitusta. New York Timesin testeissä X-Men 3: The Last Stand (X-men 3: Viimeinen kohtaaminen) elokuvan lataaminen kesti kaksi tuntia ja saman elokuvan lataaminen Walmartin videopalvelusta kesti kolme tuntia.
Lähteet:
New York Times
CNET News

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.