PS3:n euroversio pyörittää huonommin vanhoja pelejä

Ilkka Ketola
23. helmikuuta, 2007 13:47

Sony on julkaissut uuden PlaysStation 3 (PS3) -konsolinsa Euroopan version tekniset ominaisuudet. Yhtiö ilmoitti samalla, että eurooppalaisen version raudasta riisutaan pois piirit, joilla on toteutettu taaksepäin yhteensopivuus vanhojen PlayStation-konsoleiden kanssa.
Eurooppalaisessa versiossa yhteensopivuus PS2-pelien kanssa toteutetaan ohjelmallisesti. Käytännössä tämä tarkoittaa, ettei konsolin euroversio pysty takaamaan yhtä laajaa yhteensopivuutta kuin sen japanilaiset ja amerikkalaiset sisarensa. Rautatasolla toteutettuna peräti 98 prosentin vanhoista peleistä on luvattu toimivan PS3:ssa.
Sony vahvistaa lehdistötiedotteessaan, että yhteensopivuus vanhojen pelien kanssa ei eurooppalaisessa versiossa ole muiden versioiden tasolla. Yhtiön edustaja vahvisti asian myös Reutersille.
Sony pitää yllä listaa (http://faq.eu.playstation.com/bc) PS2-peleistä, jotka toimivat myös PS3:ssa. Jatkossa yhteensopivuutta luvataan parantaa ohjelmistopäivityksillä, joista ensimmäinen julkaistaan heti konsolin rantautuessa Eurooppaan.
Sonyn ratkaisussa on sekä hyvät että huonot puolensa. Huonompi yhteensopivuus on totta kai takaisku vanhojen konsoleiden omistajille, jotka harkitsevat siirtymistä uuteen konsoliin. Vanhojen pelien kokoelmasta ei pääse nauttimaan kuin osittain tai sitten vanha konsoli pitää säilyttää tukena. Alkuvaiheessa konsolin hinta Euroopassa on epäsuhdassa, sillä konsolin rautaa on vähennetty, mutta laite maksaa enemmän kuin muualla. Suomessa 60 gigatavun mallin hinta on 650 euroa, eli noin 850 dollaria, kun Yhdysvalloissa saman mallin hinta on 599 dollaria.
Analyytikot ovat kuitenkin ilmaisseet tyytyväisyytensä Sonyn päätökseen, sillä päätöksen pitäisi mahdollistaa konsolin nopeamman hinnan laskun jatkossa. Lisäksi usko PS3:n näyttävään grafiikkaan ja parempiin peleihin on korkea. "Olen yhtä pettynyt kuin kuka tahansa heikentyneeseen taaksepäin yhteensopivuuteen, mutta kaikkein haikailevimmat ja tunteellisimmatkin pelaajat vakuuttuvat PS3:n pelien tuomista uusista ominaisuuksista", tutkimusyhtiö Vertical Market Technologiesin Alex Kwiatowski uskoo.
PS3 tulee Euroopassa myyntiin 23. maaliskuuta. Julkaisuun mennessä myyntiin luvataan toimittaa miljoona konsolia eli sama määrä kuin Yhdysvaltojen julkaisuun. Euroversion speksit ovat nähtävissä täällä.
Lähteet:
Sony
Ars Technica
ZDNet

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.