3x DVD-ROM tuo vetoapua HD DVD:lle

Kaarlo Räihä
20. helmikuuta, 2007 8:02

HD DVD:n ja Blu-rayn välinen sota ei ole vielä ratkennut kumpaankaan suuntaan, joten molemmat leirit koittavat kuumeisesti etsiä keinoa saada jonkinlaista etulyöntiasemaa omalle tuotteelleen. HD DVD:n tämänkertainen julkistus on 3x DVD-ROM, joka mahdollistaa HD DVD -levyn sisällön tallentamisen tavalliselle DVD-levylle. 3x DVD-ROM on ollut olemassa HD DVD:n määrityksessä aina, mutta eilen julkaistiin tiedote että ensimmäinen kaupallinen 3x DVD-ROM -julkaisu meni monistukseen viime kuussa. Näitä 3x DVD-ROM -elokuvia voi katsella HD DVD -soittimella tai tietokoneella, jossa on DVD-asema ja HD DVD -elokuvien toistoon kykenevä mediasoitin.
DVD-levyn pienemmän tallennuskapasiteetin takia joudutaan levyä tehtäessä kuitenkin tekemään kompromisseja verrattuna HD DVD -levyihin. MPEG-2:n käyttäminen videon pakkaamiseen ei ole suositeltavaa vaan suosituksena on käyttää uudempia VC-1 ja H.264/AVC pakkaustekniikoita, jotta käytettävissä olevasta tallennustilasta saadaan kaikki hyöty irti. Resoluutioksi suositellaan myös 720p:tä 1080p:n sijaan.
3x DVD-ROM-levyt ovat herättäneet kiinnostusta sillä DVD-levyn tallennuskapasiteetti riittää erinomaisesti esim. lyhytelokuville, musiikkivideoille ja TV-sarjoille. Xbox Liven kautta ostettavissa olevat 720p resoluutiolla olevat TV-sarjan jaksot ovat kooltaan noin kahden gigatavun luokkaa, jolloin yhdelle DVD-levylle mahtuisi 4 jaksoa.
3x DVD-ROM:ista saattaa tulla suosittu kotikäytössä, sillä käyttäjien on helppo pistää HD-materiaalia tavalliselle DVD-levylle ja katsella sitä HD DVD -soittimesta. Toinen hyöty on SD-materiaalin tallentaminen, sillä VC-1:n tai H.264/AVC:n avulla tavalliselle DVD-levylle saa tallennettua useita tunteja videota, jolloin yhdelle kaksikerroksiselle DVD-levylle voi tallentaa kokonainen TV-sarjan tuotantokauden.
Lähteet:
Ars Technica
BusinessWire

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.