Macrovisionin pomo vastasi Jobsin DRM-kirjeeseen

Ilkka Ketola
19. helmikuuta, 2007 9:23

Macrovisionin toimitusjohtaja Fred Amoroso vastasi Applen toimitusjohtaja Steve Jobsin noin viikko sitten julkaistuun avoimeen kirjeeseen omalla avoimella kirjeellään. Kirjeessään Applen Job kehotti viihdeteollisuutta luopumaan digitaalisen sisällönhallinnan keinoista eli DRM:stä ja myymään suojaamatonta viihdettä, sillä ostettu viihde ei hänen mukaansa ole piratismin lähde. Lisäksi hän kertoi ongelmista, joita DRM aiheuttaa kuluttajille.
DRM-työkaluja kehittävän Macrovisionin Amoroso on kuitenkin eri mieltä Jobsin kanssa. Amoroson kirje käsittelee neljää pääteemaa. Amorosonin mukaan DRM vaikuttaa monen tyyppiseen sisältöön, ei pelkästään musiikkiin. Samoin DRM lisää, ei vähennä, sisällön arvoa kuluttajalle, lisää elektronisen jakelun suosiota. Tästä syystä DRM:stä täytyy kehittää yhteensopivaa ja avointa.
Amoroson mukaan DRM on tärkeä mahdollistava tekijä monenlaiselle sisällölle, kuten peleille, ohjelmille, elokuville ja musiikille.
"Uskon, että suurin osa piratismista johtuu siitä, ettei nykyistä teknologiaa ole vielä kunnolla valjastettu DRM-suojatun laillisen sisällön helpon saatavuuden ja käyttömukavuuden saamiseksi suojaamattoman piraattisisällön tasolle", Amoroso kirjoittaa. DRM-suojatusta sisällöstä pitää siis saada kätevämpää, yhdenmukaisempaa ja läpinäkyvämpää käyttää.
DRM:n vahvuuksiin Amoroso listaa räätälöitävyyden, jolla sisällön käyttöoikeudet voidaan mitoittaa moniin tarpeisiin. Esimerkiksi jos elokuvaa ei halua hankkia omakseen, niin tällöin DRM-rajoitettu väliaikainen käyttöoikeus on oikea ratkaisu vuokrauksen mahdollistajaksi. Samoin yhdellä laitteella sisältöä käyttävät voivat maksaa siitä eri hinnan kuin monella laitteella sisältöä kuluttavat.
Koko alan tavoitteena pitäisikin Amoroson mukaan olla DRM-maailman Graalin maljan tavoittelu: täysin yhteentoimivan DRM:n luominen. Tällainen DRM kiihdyttäisi hänen mukaansa siirtymistä elektroniseen jakeluun ja helpottaisi sisällön siirtelyä kotona eri laitteiden välillä.
Kirjeen lopuksi Amoroso tarjoaa vielä auttavaa kättään Applelle ja Jobsille, joka kertoi kirjeessään Applen FairPlay-DRM:n lisensointinihkeyden johtuvan DRM:n turvallisuuden varmistamisen ongelmista. "Mikäli niin haluatte, voimme ottaa FairPlayn vastuullemme osaksi kehittyvää DRM-tarjontaamme ja varmistaa sen yhteensopivuuden muiden DRM-järjestelmien kanssa, näin samalla parantaa kuluttajan valintamahdollisuuksia ja edistää laitteiden yhteensopivuutta", Amoroso kirjoittaa Applelle.
Jobsin kirje on saanut odotetusti monenlaisia vastauksia. Pian kirjeen julkistamisen jälkeen RIAA onnistui (väärin) tulkitsemaan kirjeen tarjoukseksi lisensoida FairPlayta muiden käyttöön. Kirjeeseen reagoi nopeasti myös Warner Musicin toimitusjohtaja Edgar Bronfman, joka tuomitsi DRM-vapaan musiikin puolustamisen täysin epäloogiseksi.
Lähteet:
Macrovision (avoin kirje)
Macworld
Pocket-lint

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.