Venäläisopettajan piratismisyytteistä luovuttiin

Ilkka Ketola
16. helmikuuta, 2007 14:19

Venäjällä Microsoftin ohjelmien piraattiversioiden asentamisesta koulunsa koneille syytetty rehtori on vapautettu syytteistään. Noin 1000 kilometriä Moskovasta itään sijaitsevassa Permissä käsittelyyn menossa ollut juttu sai paljon huomiota osakseen, kun Vladimir Putin ja Mihail Gorbatshov vetosivat Microsoftiin ja Bill Gatesiin, jotta tämä puuttuisi asiaan ja syytteistä luovuttaisiin. Microsoftin väliintuloa ei kuitenkaan nyt edes tarvittu, sillä tuomioistuin totesikin asian "triviaaliksi".
Syytetyn penkille joutumassa ollut rehtori, Alexander Ponosov, ei oman kertomuksensa mukaan ollut itse asentanut laittomia ohjelmia koneille. Hän kertoi ostaneensa 12 konetta käytettyinä, ja että kyseiset ohjelmistot olivat jo tuolloin asennettuina koneisiin. Ponosov on rehtori Sepychin kaupungissa olevassa 380 oppilaan koulussa.
Presidentti Putin piti aiemmassa lausunnossaan käsittelyä järjettömänä. Hänen mukaansa on täysin älytöntä mennä uhkailemaan ketään vankilatuomiolla vain siksi, että henkilö on sattunut ostamaan laittomia ohjelmia sisältävän tietokoneen.
Microsoft pesi kätensä jutusta jo aiemmin todeten, ettei sen tarvitse puuttua Venäjän syyttäjäviranomaisten hoitamaan juttuun millään lailla. Tiedotteessaan yhtiö sanoi luottavansa siihen, että maan tuomioistuin päätyy oikeudenmukaiseen ratkaisuun.
Tuomioistuimen ratkaisu on varmasti oikeudenmukainen, muttei välttämättä juuri se ratkaisu, jota Microsoft odotti.
Ohjelmistoalan etujärjestö BSA:n mukaan Venäjä on Kiinan ohella maailman ahkerimpia piraattiohjelmien käyttäjämaita. Viime aikoina maan hallitus on kansainvälisestä painostuksesta johtuen tiukentanut suhtautumistaan tekijänoikeusrikkomuksiin ja piratismiin. Myös Ponosovin tapauksen katsottiin olevan seurausta tiukentuneesta linjasta.
Venäjällä ja sitä köyhemmissä maissa osa ongelmaa on, ettei tavallisilla kuluttajilla ole varaa ostaa länsimaissa tuotettuja kalliita ohjelmistoja, joten kopioiminen on ainoa vaihtoehto päästä käyttämään niitä.
Vankilatuomion, sakot ja Siperian työleirin välttänyt Ponosov oli luonnollisesti tyytyväinen ja kommentoi päätöstä ytimekkäästi kansainväliselle lehdistölle. "Totta kai tapaus on triviaali", hän sanoi ja jatkoi: "Nyt lähdemme juomaan samppanjaa."
Lähteet:
BBC News
New York Times
Engadget

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.