Philipsiltä kännykkä rullattavalla näytöllä

Ilkka Ketola
9. helmikuuta, 2007 9:07

Philipsin alaisuudessa toimiva yhtiö Polymer Vision on saanut valmiiksi kännykän, joka on varustettu taipuisalla näytöllä. Piilossa olevan näytön voi rullata esiin, jolloin näyttö on huomattavasti isompi kuin mihin kännyköissä ollaan yleensä totuttu. Laite esitellään ensi viikolla 3GSM-messuilla.
Rullattava näyttö on käytössä Readius-nimisessä laitteessa, jota Polymer Vision kutsuu "Cellural-bookiksi" , 3G-PDA-laitteen ja elektronisen kirjan yhdistelmäksi. Ensimmäisenä laite on tulossa Italian markkinoille Telecom Italian tuotevalikoimaan tämän vuoden lopulla.
Näytön tekniikkaa esiteltiin jo vuoden 2005 IFA-kuluttajaelektroniikkamessuilla Berliinissä. Tuolloin kyseessä oli kuitenkin vielä melko karkea prototyyppimalli, joka kykeni toistamaan ainoastaan 4 harmaasävyä.
Nyt näyttö toistaa 16 harmaasävyä ja on peräti 12,7 senttimetriä leveä. Valmistajan mukaan tekstin luettavuus on samaa luokkaa kuin normaalilta paperilta hyvän kontrastin ja heijastavuuden ansiosta. Näyttö on ilmeisesti kosketusnäyttö.
Jatkossa näytön ominaisuuksia on tarkoitus kehittää siten, että mukaan saadaan värit sekä mahdollisuus toistaa liikkuvaa kuvaa. "Tämä mustavalkonäyttö tulisi nähdä ensi askeleina kohden tilannetta, jossa kaikissa mobiililaitteissa on rullattava näyttö", sanoo Polymer Visionin varamarkkinointijohtaja Thomas van der Zijden. Hänen mukaansa rullattavat näytöt yleistyvät todenteolla noin viiden vuoden päästä, kun näytöt osaavat toistaa myös värejä ja liikkuvaa kuvaa.
Telecom Italian asiakkaat voivat operaattorin palvelun kautta ladata laitteelle sisältöä, kuten sanomalehtiä ja e-kirjoja. Laitteessa on sisäänrakennettu Wi-Fi sekä mini-USB-portti. Laite tukee EDGE- ja UMTS-tiedonsiiroa ja hallitsee myös DVB-H-signaalin vastaanoton. Muistia laitteessa on pienimmilläänkin neljä gigatavua.

LED-tekniikkaa käyttävän näytön alhaisen virrankulutuksen vuoksi valmistaja lupaa laitteelle keskimäärin kymmenen päivää käyttöaikaa latausten välille. Van der Zijdenin mukaan LED on myös pitkällä tähtäimellä LCD-näyttöjä edullisempi valmistaa, sillä LED-näytöt eivät vaadi taustavaloja. Laitteen tai näytön tämänhetkisestä hinnasta ei kuitenkaan annettu vielä mitään tietoa.

Lähteet:
CNET News.com
Polymer Vision (lehdistötiedote)

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.