Yle tuo TV-ohjelmat katsottavaksi myös nettiin

Kaarlo Räihä
4. helmikuuta, 2007 8:56

Internet on suuressa roolissa Ylen tulevaisuuden suunnitelmissa. Ylen on tarkoitus tuoda kaikki esitetyt televisio-ohjelmat internettiin ladattavaksi, lataaminen tulee olemaan ilmaista ja ohjelmat ovat ladattavissa viikon ajan niiden esittämisen jälkeen. Aamulehden haastattelussa ollut Ylen toimitusjohtaja Mikael Jungner sanoi, että tavoitteena on tehdä kuvanauhurit ja tallentavat digisovittimet tarpeettomiksi.
Ilmaisen sisällön lisäksi internetiin tulee myös maksullisia palveluita kuten mahdollisuus ladata kokonainen tv-sarja kotikoneelle maksua vastaan. Internetin tärkeys Ylen suunnitelmissa korostuu siinä että Jungnerin mukaan mobiili-televisio ja teräväpiirtotelevisio eivät ole Ylen lähitulevaisuuden suunnitelmissa. Näihin kehityshankkeisiin Ylellä ei ole varaa lähteä.
Tarkempien tietojen puuttuessa ei voi kuin arvailla suojataanko videot DRM-suojauksella, joka estäisi ladattujen videoiden katselun viikon aikarajan jälkeen ja rajoittaisi katselua myös muilla kuin Windows-käyttöjärjestelmällä varustetuilla tietokoneilla. Monia kiinnostaa myös tieto tuleeko palveluun ladattavaksi kaikki Ylen lähettämät ohjelmat vai ainoastaan kotimaista ohjelmistoa, johon Ylen on helpompi neuvotella jakeluoikeudet kuin ulkomaisiin ohjelmiin.
Ylen päätös saattaa myös tuoda muutoksen MTV3:n ja Nelosen nettitarjonnan sisältöön ja maksullisuuteen. Kaupalliset TV-kanavat voisivat rahoittaa internetin kautta tapahtuvan katselun mainoksilla tavallisten TV-ohjelmien tapaan. Jos netti-TV:n katselua ei rajoiteta Suomen sisäpuolelle helpottaisi se monen ulkomailla elävän suomalaisen arkea. Ylen kohdalla on tosin vielä epäselvää tarvitseeko katselua varten maksaa TV-lupa vai onko palvelun käyttö sallittua tai mahdollista ilman TV-lupaa.
Ikävänä puolena teräväpiirtolähetysten aloittaminen saattaa myöhästyä antennivastaanotolla televisiota katsovissa kotitalouksissa, jos Yle ei ole viemässä asiaa eteenpäin. Mobiilitelevision suosioon Ylen päätöksellä tuskin on suurta merkitystä.
Lähde:
HS

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.