Hollantilaisille bottiverkon ylläpitäjille kahden vuoden tuomio

Ilkka Ketola
1. helmikuuta, 2007 5:48

Hollantilainen tuomioistuin on tuominnut kaksi hakkeria, jotka ehtivät kaapata miljoonien tietokoneiden hallinnan ja käyttää kaapattuja koneita verkossa tehtyihin rikoksiin. Pääsyytetty tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankeuteen ja hänen apurinsa puoleksitoista vuodeksi. Molempien miesten kohdalla vankeustuomiot vastaavat aikaa, jonka he ovat jo istuneet tutkintavankeudessa, joten he ovat jo tuomionsa kärsineet. Miehet siis vapautettiin, ja he ovat nyt kotitarkkailuissa.
Vankilatuomioiden lisäksi päätekijälle langetettiin 9 000 euron sakot, kun vähäosaisempi tekijä sai 4 000 euron sakot. Hollantilaisen oikeuskäytännön mukaisesti hakkereiden henkilöllisyyttä ei paljastettu.

Oikeusistuin katsoi 20-vuotiaan pääsyytetyn suunnitelleen Toxbotin sekä lisäksi toisen troijalaisen, Wayphiserin. Miehen 28-vuotias apuri taas avusti troijalaisen levittämisessä sekä botnetin ylläpidossa. Molemmat epäillyt pidätettiin lokakuussa 2005.
Oikeus totesi miesten syyllistyneen toissa vuonna troijalaisen Toxbotin avulla tapahtuneisiin kaappauksiin, joilla miehet saivat hallintaansa miljoonia tietokoneita. Miehet käyttivät kaappaamiansa koneita botnet-verkostossa luottokorttien ja muun luottamuksellisen tiedon hankkimiseen. Lisäksi miehet kiristivät verkossa toimivia yrityksiä uhkailemalla sivustojen alasajoilla.
Miesten keräämissä tiedoissa oli mm. eBay- ja PayPal-tilien tietoja. Hankkimillaan varoilla miehet ostivat PlayStation-pelejä, iPodeja, kaiuttimia, grafiikkakortin sekä kameran, syyttäjä luetteli.
Kyseessä oli News.comin mukaan Hollannin ensimmäinen tuomio laajassa verkkorikoksessa. Syyttäjän edustaja Hans Mos kertoi, ettei virasto ole tyytymätön oikeuden päätökseen.
Tapauksen käsittely jatkuu vielä, sillä tapauksessa on muitakin epäiltyjä.
Lähde:
CNET News.com

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.