16-vuotias poika haastaa RIAA:n

Kaarlo Räihä
1. helmikuuta, 2007 9:07

New Yorkissa asuva 16-vuotias Robert Santangelo on syytettynä tekijänoikeusrikkomuksista, joiden tekohetkellä hän oli 11-vuotias. Syytettynä oli alun perin hänen äitinsä Patti Santangelo, mutta oikeusjuttu häntä vastaan kaatui, jonka jälkeen levy-yhtiöt haastoivat Robertin ja tämän sisaren Michelle Santangelon oikeuteen. Michelle sai jo maksettavakseen 30 750 dollarin korvaussumman, koska hän ei saapunut oikeuteen puolustamaan itseään.
Robert ja hänen asianajajansa Jordan Glass aikovat kuitenkin taistella tosissaan. Yhdessä he julkaisivat 32-kohtaisen listan, jossa puolustetaan sekä Robertin syyttömyyttä että kyseenalaistetaan RIAA:n toimet. Listan mukaan oikeudenkäynti aiheuttaa vahinko Robertin maineelle ja haittaa hänen koulunkäyntiään. Robert ei myöskään ole lähettänyt musiikkia kenellekään, ainoastaan ladannut sitä ja ladatut kappaleet löytyvät myös CD-levyiltä, jotka hänen siskonsa on ostanut kaupasta. Listan mukaan mahdolliset rikokset ovat jo vanhentuneita ja tavalliselle käyttäjälle ei koskaan kerrottu tarpeeksi selkeästi että tekijänoikeudella suojatun musiikin lataaminen ilman lupaa on rikos.
Robertin mielestä levy-yhtiöt ovat muodostaneet kartellin, jonka olemassaolo rikkoo kartellilakia. Tämän todisteena on RIAA, joka ajaa näiden levy-yhtiöiden etua ja on samalla kiristykseen verrattavissa olevalla toiminnallaan ottanut rahaa tuhansilta ihmisiltä Yhdysvalloissa.
RIAA on vastannut näihin syytöksiin sanomalla että levy-yhtiöt ja tavalliset ihmiset kärsivät suuresti piratismista. "Piratismin aiheuttamien tappioiden takia tuhannet ihmiset ovat menettäneet työpaikkansa. Meidän täytyy puolustaa oikeuksiamme. Mikään syytös joka meitä vastaan kohdistetaan ei muuta tätä faktaa".
Lähteet:
Top Tech News
The Inquirer

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.