Ruotsin tekijänoikeusjärjestöt saavat poliisivaltuudet?

Kaarlo Räihä
31. tammikuuta, 2007 6:53

Ruotsissa saattavat pian puhaltaa muutoksen tuulet tekijänoikeusrikkomusten tutkimuksissa, jos Ruotsin radion P3-kanavan paljastukset pitävät paikkaansa. P3-kanava paljasti maanantaina että Ruotsin oikeusministeriö valmistelee hanketta, joka antaisi toteutuessaan tekijänoikeusteollisuuden etuja ajaville organisaatioille poliisille kuuluvia valtuuksia. Tekijänoikeusjärjestöt kuten Antipiratbyrån ja IFPI voisivat tulevaisuudessa pyytää suoraan tuomioistuimilta itse keräämiensä tietojen perusteella IP-osoitteiden takana olevien ihmisten henkilötietoja. Tämän jälkeen tekijänoikeusjärjestöt voisivat neuvotella korvaukset suoraan kyseisten henkilöiden kanssa epäilemistään tekijänoikeusrikkomuksista tai jos yhteisymmärrykseen ei päästäisi niin haastaa kyseiset henkilöt oikeuteen. Vastaava toimintaa on esimerkiksi Yhdysvalloissa, jossa useimmat ihmiset ovat sopineet tapaukset ilman oikeudenkäyntiä.
Kiusalliseksi asian tekee se että tekijänoikeusjärjestöt voisivat helposti loukata yksityisyydensuojaa, sillä lokitiedostojen ja kuvaruutukaappauksien väärentäminen on todella helppoa. Muiden raskauttavien todisteiden kerääminen ilman kotietsintää on käytännössä mahdotonta, joten tuomioistuimelta saisi käytännössä kenen tahansa internet-käyttäjän henkilötiedot. Näihin voisivat kuulua mm. mediateollisuuden toimia arvostelevat henkilöt. Antipiratbyrånia on aikaisemmin myös epäilty todisteiden peukaloimisesta, joka ei ainakaan vala uskoa järjestön toimintaan jatkossa, jos uudet valtuudet tulevat voimaan.
Ruotsin Piraattipuolue julkaisi asiasta lehdistötiedotteen, jossa sanotaan Ruotsin hallituksen pettävän tiedostojen jakoa koskeneet vaalilupaukset, jos uudet valtuudet tulevat voimaan. Takinkäännön syyksi Piraattipuolue epäilee hallituksen naiiviutta tai salaista agendaa. Vaikka oppositiopuolueet vakuuttivat ennen vaaleja ettei vertaisverkkokäyttäjien toimia kriminalisoida olisi tuleva muutos täysin ristiriidassa tämän kanssa.
"Poliitikkojen ja virkamiesten olisi pitänyt oppia jo viime vuonna, että nämä järjestöt eivät ole mikään hyväsydäminen vapaaehtoinen poliisivoima - ne ovat ulkomaisten vahvojen teollisuustahojen pyörittämiä lobbausorganisaatioita" sanoi Piraattipuolueen puheenjohtaja Rickard Falkvinge. "Niillä ei ole pienintäkään kiinnostusta palvella kansalaisia tai koko yhteiskuntaa - päinvastoin, niiden motiivina on vastustaa kaikkea sellaista yhteiskunnallista kehitystä, joka heikentäisi niiden valta-asemaa, vaikka tällainen kehitys olisi muutoin positiivista" jatkoi Falkvinge.
Lähteet:
Piraattiliitto
CoCo

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.