Hollanti ottamassa laajakaistaveron käyttöön?

Kaarlo Räihä
31. tammikuuta, 2007 8:36

Muutamat hollantilaiset poliitikot ovat ehdottaneet todella suurta muutosta koskien DRM-suojauksia, tiedostojen vaihtamisen laillistamista ja laajakaistaverotusta. Tarkoituksena on laittaa laajakaistaliittymille korvausmaksu, jolla korvattaisiin yksityisestä kopioinnista tulevat tappiot musiikkiteollisuudelle. Vaatimuksena tälle on kuitenkin se, että DRM- ja kopiointisuojaukset kiellettäisiin. Myös musiikkitiedostojen lataus yksityiseen käyttöön tulisi lailliseksi.
"Internetin käytön verottaminen on erinomainen tapa korvata musiikkiteollisuudelle laittoman tiedostojen vaihdon aiheuttamat tappiot", sanoi hollantilainen poliitikko Martijn van Dam. Van Dam sanoo myös, että taistelu piratismia vastaan on jo hävitty ja musiikkiteollisuuden pitää vain hyväksyä se että musiikkia ladataan internetistä ilmaiseksi. Van Damin kanssa samaa mieltä on myös poliitikko Nicolien van Vroonhoven, joka lisää että laajakaistavero toimii vain, jos tiedostojen vaihtamisesta tulee laillista.
Vaikka idea kuulostaakin monen korvaan erinomaiselta, on ehdotuksessa kuitenkin muutama ongelma. Ehdotus koskee vain musiikkia, eli esimerkiksi elokuvat ja tietokoneohjelmat jäisivät ehdotuksen ulkopuolelle. Veron suuruudesta ei myöskään ole esitetty mitään arvioita eikä tietoa siitä, pitäisikö kaikkien internetin käyttäjien maksaa laajakaistaveroa vaikka he eivät lataisi musiikkia ollenkaan tai maksetaanko vero laajakaistamaksun yhteydessä vai jäisikö veron maksaminen käyttäjän omalle vastuulle. Ongelmaksi voisi myös muodostua saatujen tulojen jakaminen oikeudenmukaisesti. DRM-suojauksien poistaminen voisi olla myös suuri ongelma monelle verkon kautta digitaalista musiikkia myyvälle yritykselle.
Lähde:
TorrentFreak

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.