EU-parlamentti äänestää tänään immateriaalioikeuksista

Kaarlo Räihä
30. tammikuuta, 2007 11:15

EU-parlamentin lakikomitea kokoontuu tänään äänestämään muutoksista koskien immateriaalioikeuksia rikkovien rangaistuksista. Immateriaalioikeuksiin kuuluvat myös tekijänoikeudet, joten mahdollisten muutosten myötä internetin kautta tapahtuva luvaton kopiointi saattaa johtaa jopa vankeusrangaistukseen, jos tiukimman linjan vaatijat saavat tahtonsa läpi.
Uuden lain tarkat linjat ovat kuitenkin toistaiseksi hyvin epäselvät, sillä Euroopan parlamentin jäsenet eivät ole päässeet yhteisymmärrykseen asioista. Ongelmia aiheuttavat esimerkiksi patentit. Osa edustajista haluaa jättää patentit kokonaan uudistuksen ulkopuolelle, sillä heidän mielestään kaikissa EU-maissa on jo valmiiksi tarpeeksi yhtenäiset ja selkeät lait koskien patenttirikkomusten rangaistuksia. Toinen erimielisyyttä aiheuttanut asia on pitäisikö uuteen lakiin sisällyttää vain tekijänoikeuksia ja tavaramerkkejä koskevat muutokset ja jättää muut asiat kuten toiminimioikeudet muutosten ulkopuolelle.
Monet edustajat haluavat sallia henkilökohtaiseen käyttöön tulevan sisällön lataamisen internetistä. Alankomaiden edustaja Toine Manders haluaa kuitenkin kovempia rangaistuksia kaikista rikoksista ja rikkomuksista. Manders haluaisi myös internetin kautta tapahtuvan luvattoman tiedostojen lataamiseen kuriin. Manders ja hänen tukijansa haluavat myös paikallisille virkavallan edustajille oikeuden takavarikoida ja tuhota lainrikkojien rikosvälineet.
Mahdolliset uudistukset eivät astu välittömästi voimaan, joten välittömiä muutoksia uudistukset eivät tuo, mutta pitkällä aikavälillä uudistukset saattavat vaikuttaa monen EU-maan lainsäädäntöön koskien internetissä tapahtuvaa luvatonta tiedostojen vaihtoa ja toivon mukaan asettaa kaikki EU:n kansalaiset samanarvoiseen asemaan.
Lähde:
The Register

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.