Fox haluaa löytää YouTube-vuotajan

Kaarlo Räihä
26. tammikuuta, 2007 9:22

20th Century Fox etsii kuumeisesti henkilöä, joka levitti Simpsonit ja 24 -televisiosarjojen jaksoja YouTube ja LiveDigital -palveluiden kautta. Kyseessä ei ole aivan tavallinen tekijänoikeusrikkomus, sillä 24-sarjan jaksot ilmaantuivat palveluihin ennen niiden ensiesitystä televisiossa. Kyseiset jaksot esitettiin 14. päivä tammikuuta televisiossa ja ne löytyivät jo 8. päivä YouTubesta.
Foxin tarkoituksena on selvittää kuka on vuotanut kyseiset jaksot ja miten hän on saanut ne käsiinsä. Foxin omissa selvityksissä ei ole ainakaan vielä löytynyt ratkaisevaa vihjettä, joten henkilöllisyyden selvittäminen DMCA-lain avulla onkin seuraava looginen askel. Vaikka YouTube kertoisi lisää tietoa ECOtotal-nimimerkin takana piileskelevästä hahmosta, ei alkuperäistä vuotajaa saada välttämättä kiinni. Internetissä liikkuvien huhujen mukaan jaksot olisivat tulleet samaan aikaan jakoon myös moniin P2P-verkkoihin, joten ECOtotal on voinut ladata jaksot ja siirtää ne sitten YouTubeen. ECOtotal saattaa silti joutua oikeuteen tekijänoikeusrikkomuksesta, vaikka hän olisi vain siirtänyt videot P2P-verkosta YouTubeen ja saattaa joutua maksamaan korvauksia Foxille.
Fox on jo toimittanut oikeudelta saamansa määräyksen YouTubelle, mutta vielä ole tietoa siitä onko YouTube luottanut tiedot Foxille vai aikooko se valittaa päätöksestä suojellakseen käyttäjän yksityisyyttä. Tämä ei ole ensimmäinen kerta kun Fox ja YouTube ovat samanlaisessa tilanteessa, sillä aikaisemmin vastaava tapaus kävi piirrossarja Family Guyn kanssa, jolloin yksittäinen jakso oli katsottavissa YouTubesta ennen sen ensiesitystä televisiossa.
Lähteet:
Digitoday
Reuters
Forbes

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.