Levy-yhtiöt lopettamassa DRM-suojauksien käyttämisen?

Kaarlo Räihä
23. tammikuuta, 2007 7:59

Suuret levy-yhtiöt saattavat tehdä todellisen takinkäännön DRM-suojauksien suhteen ja lopettaa kokonaan niiden käytön digitaalisen musiikin myynnissä. New York Timesin saamien tietojen mukaan yksi neljästä suuresta levy-yhtiöstä olisi aloittamassa tavallisten MP3-tiedostojen myyntiä jo muutaman kuukauden sisällä. Tällöin kappaleiden toistaminen onnistuisi käytännössä kaikilla kannettavilla mediasoittimilla, ja musiikin siirtäminen tavalliselle CD-levylle olisi myös helppoa. New York Timesin saamat tiedot tulevat Ranskan Cannesissa järjestetystä Midem-tapahtumasta, jossa paikalla olivat kaikki suuret musiikkialan vaikuttajat.
Aiemmin MP3-tiedostoja ovat myyneet lähinnä independent -levy-yhtiöt, jotka ovat myös käyttäneet ilman DRM-suojauksia myytävää musiikkia eräänlaisena markkinointikeinona. Isoista toimijoista lähinnä Yahoo on tarjonnut joitain kappaleita MP3-tiedostoina, ja Yahoon David Goldberg vakuutteli, että tänä vuonna myyntiin on tulossa lisää kappaleita ilman DRM-suojauksia. MP3-tiedostojen myynti romuttaisi ainakin osittain Applen iTunesin ja iPodin markkinajohtajuuden, sillä käyttäjä voisi valita vapaasti mistä musiikkinsa ostaa ja millä soittimella ostamaansa musiikkia kuuntelee. Erityisesti monet kuluttajajärjestöt ovat olleet huolissaan DRM-suojauksien vaikutuksista kuluttajien oikeuksiin.
Suurin pelko levy-yhtiöille on se, että ilman DRM-suojausta myytävät kappaleet leviävät nopeasti myös P2P-verkkoihin. Tämä ei kuitenkaan ole varsinainen ongelma, sillä P2P-verkot ovat jo nyt täynnä tekijänoikeudella suojattua musiikkia, jota kuka tahansa voi ladata ilmaiseksi. MP3-tiedostojen myyminen toisi todennäköisesti kasvua digitaalisen musiikin myynnille, joka on ainakin toistaiseksi ollut erittäin nousujohteista, vaikka tavallisten CD-levyjen myynti onkin ollut laskussa.
Levy-yhtiöille musiikkimarkkinoiden hallinta on nykyään todella hankalaa juuri internetin takia, joka mahdollistaa musiikin levittämisen hetkessä ympäri maailmaa. Levy-yhtiöt ovat jo pitkään koettaneet taistella internet-piratismia vastaan ilman merkittäviä saavutuksia.
"Monet ihmiset ympäri maailmaa ovat sanoneet minulle että olemme hoitaneet asiat väärin, mutta kukaan ei ole koskaan sanonut minulle mitä meidän pitäisi tehdä tämän epäkohdan korjaamiseksi", totesi kansainvälinen äänitealan kattojärjestön IFPI:n johtaja John Kennedy. "Ilmaista vaihtoehtoa vastaan on mahdoton kilpailla", jatkoi Kennedy viitaten internet-piratismiin.
eMusicin toimitusjohtaja David Pakman näkee MP3-tiedostojen myynnin hyvänä asiana. "Tärkein asia on yhteensopivuus; se on toiminut tärkeimpänä myyntiä edistäneenä keinona niin CD:n kuin DVD:n kanssa. Ja meidän mielestämme se on ainoa asia, joka jarruttaa digitaalisen musiikkikaupan kasvua", sanoi Pakman.
Lähteet:
Tietokone
New York Times
New Zealand Herald

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.