Lataaminen sallittua Italiassa

Kaarlo Räihä
23. tammikuuta, 2007 6:33

Italian korkein oikeus on päättänyt ettei musiikin, elokuvien tai ohjelmien lataaminen internetistä ole laitonta, jos lataamisella ei tavoitella rahallista hyötyä. Päätös liittyy oikeusjuttuun, joka koskee kahta opiskelijaa, jotka kehittivät P2P-ohjelman ja -verkon vuonna 1994. Molemmat opiskelijat tuomittiin aluksi vuoden vankeustuomioon laittomasta kopioinnista, mutta vetoomustuomioistuimessa rangaistus pieneni kolmeksi kuukaudeksi vankeutta. Nyt korkein oikeus kumosi tuomiot kokonaan.
Päätös ei kuitenkaan vapauta internetin käyttäjiä kokonaan, sillä tekijänoikeudella suojattujen tiedostojen jakaminen P2P-verkoissa on edelleen laitonta kuten myös kopiosuojauksien murtaminen. Tämä päätös asettaa myös EU:n halukkuuden yhdenmukaistaa kaikkien jäsenvaltioidensa tekijänoikeuslainsäädännön outoon valoon ja asettaa EU-alueen kansalaiset eriarvoiseen asemaan riippuen siitä missä maassa he toimivat. Suomessa tekijänoikeudella suojatun sisällön lataaminen on ollut "moitittavaa" viime vuoden alusta alkaen. Sama käytäntö oli käytössä myös Italiassa ennen uutta päätöstä, joten Italian tekijänoikeusasioista vastaava SIAE-järjestö ei näe uuden päätöksen tuovan suuria muutoksia sen nykyiseen toimintaan.
"Pidän tätä päätöstä välivaiheena sen selvittämiselle mikä on laillista ja mikä ei ole" sanoi Carlo Alberto Carnevale Maffe, joka toimii Italian digitaalisen kehityksen suunnan näyttämisestä vastaavan Assodigitalen johtajana. "Tämä päätös on tärkeä askel sille ettei P2P itsessään ole laitonta. Kopiointisuojausten murtaminen ja tekijänoikeudella suojattujen tiedostojen jakelu luvatta ansaintatarkoituksessa ovat edelleen laitonta toimintaa" jatkoi Maffe. Forrester Researchin analyytikko Yaap Favierin sanoo että oikeudellisia ongelmia aiheuttaa materiaalin jakaminen muille, ei sen lataaminen.
Lähteet:
digitoday
Forbes

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.