Sony ja Universal eivät halua jakaa kappaleitaan Zunen avulla

Kaarlo Räihä
22. tammikuuta, 2007 14:27

Microsoftin kannettava Zune-mediasoitin ei ole ainakaan toistaiseksi saavuttanut kovin suurta markkinaosuutta kannettavien mediasoittimien markkinoilla. Tulevaisuutta ei ainakaan paranna se, etteivät kaikki levy-yhtiöt halua antaa Zunen käyttäjille mahdollisuutta jakaa ostamiaan kappaleita muiden Zune-käyttäjien kesken. Sonyn ja Universalin artistien kohdalla 40 prosenttia kappaleista on tarkoitettu vain ostajan omaan käyttöön, jolloin niiden jakaminen ei onnistu lainkaan Zunen langattomalla verkolla. Käyttäjien toisilleen jakamia kappaleita voi kuunnella kolme kertaa kolmen päivän sisällä. Tämän ajanjakson jälkeen kappale ei ole enää kuunneltavissa, ja jos käyttäjä haluaa kappaleen itselleen, täytyy hänen hankkia se esimerkiksi Zune Marketplacen kautta. Kuluttajan kannalta ikävää on se, ettei Zune Marketplacen kautta kappaleita ostettaessaan saa etukäteen tietää, voiko kyseistä kappaletta jakaa myös muille Zunen käyttäjille.
Sonyn ja Universalin päätökselle ei vaikutaisi olevan perusteluita, sillä kolmella kuuntelukerralla ei todennäköisesti ole vaikutusta kappaleen myyntiin. Päätöksestä tekee oudon myös se, että kappaleiden, joita ei voi jakaa, joukossa on niin menestyneitä kuin tuntemattomampiakin artisteja. Toivoa sopii, että tulevaisuudessa kuluttajille kerrotaan vähintäänkin se, onko kappale jaettavissa vai ei.
Zunen Euroopan julkaisun pitäisi tapahtua vuoden loppupuolella. Ennen tätä saattaa laitteesta kuitenkin ilmestyä uusia versioita Yhdysvaltain markkinoille. Zunen markkinoinnista vastaava Chris Stephenson myönsikin, että Microsoft on jo työstämässä uusia Zune-malleja. Yksi uutuuksista on Flash-muistilla varustettu ohuempi malli, jonka on todennäköisesti tarkoitus kilpailla Applen iPod Nanon kanssa. Zunen langattomia Wi-Fi ominaisuuksia on myös tarkoitus parantaa uusissa soittimissa. Tarkempia tietoja uudistuksista ei kuitenkaan valitettavasti kuultu, ja uusien Zunejen viralliset julkaisut tullaan todennäköisesti näkemään vasta vuoden loppupuolella.
Lähteet:
Cliczune.com
Gizmodo

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.